Emailfraude

Wehkamp draait op voor schade na hack; 160.000 euro lichter

23 februari 2021 14:46 Aangepast: 23 februari 2021 16:02
Beeld © ANP

De emailfraude die Wehkamp en modeketen Didi vorig jaar trof, heeft de webwinkel 160.000 euro gekost. Wehkamp heeft dat bedrag betaald om de curatoren van het failliete modebedrijf schadeloos te stellen.

Dat blijkt uit het nieuwste faillissementsverslag van curatoren Marc le Belle en Tineke Wolfswinkel. Didi ging begin vorig jaar bankroet, maar bleef nog een tijdje kleding verkopen via webwinkel Wehkamp.

Geld weggesluisd

De webshop rekende de verkopen netjes af met de curatoren van Didi. Maar in februari wisten criminelen zich toegang te verschaffen tot hun emailverkeer. Daarbij gaven zij Wehkamp een gewijzigd rekeningnummer, waarop de webwinkel nietsvermoedend 144.000 euro overmaakte.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Modeketen Didi failliet verklaard, winkels blijven voorlopig open

Toen de gedupeerden daar achter kwamen, was het geld al weggesluisd. De curatoren eisten vervolgens dat Wehkamp het geld alsnog zou betalen, omdat de webwinkel onvoldoende onderzoek zou hebben gedaan of de wijziging van de bankrekening wel zuivere koffie was.

Naar de rechter

Wehkamp weigerde het geld echter over te maken, omdat ze vond dat de curatoren evenmin hadden opgemerkt dat het emailverkeer was overgenomen door hackers. Curator Marc le Belle zei destijds tegen RTL Z naar de rechter te zullen stappen om alsnog betaling af te dwingen.

Miniatuurvoorbeeld
Mei 2020:

Hackers maken 144.000 euro buit bij Wehkamp en Didi

Dat blijkt nu dus gelukt. Volgens het onlangs verschenen vijfde faillissementsverslag van Didi werd de zaak vorige maand voor de rechtbank in Zwolle behandeld.

"Na een voorlopig oordeel van de rechter en diverse schikkingsonderhandelingen is de kwestie alsnog in der minne geregeld met als resultaat dat Wehkamp een bedrag van 160.000 euro aan de boedel van Didi betaalt", aldus het verslag.

Schikking

Waarschijnlijk pakte dat voorlopige oordeel van de rechter gunstig uit voor de curatoren. Opvallend is namelijk dat het schikkingsbedrag ruim 10 procent hoger is dan de oorspronkelijke schade. Mogelijk betaalde Wehkamp ook een rentevergoeding en juridische kosten.

Curator Le Belle zegt de schikking niet verder te kunnen toelichten. "Dat is zo afgesproken als onderdeel van de deal die we hebben getroffen." Wehkamp reageerde niet op verzoeken om commentaar.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van