Ga naar de inhoud
Sociale rol

Roep om openen horeca steeds luider: 'Honger naar sociale contacten'

De terrassen zijn nu nog dicht. Beeld © ANP/Hollandse Hoogte / Jean-Pierre Geusens

Van meerdere kanten wordt erop aangedrongen om cafés en restaurants hun deuren te laten openen, zodat consumenten weer een biertje kunnen drinken, of een hapje kunnen eten.

Vakbond FNV Horeca wil dat het kabinet de horeca toestaat om weer open te gaan. Cafés, restaurants en casino's moesten hun deuren op 14 oktober 2020 sluiten.

"Het begrip voor de coronamaatregelen ebt weg. Daarom is het nu de hoogste tijd om het roer om te gooien en te kijken naar wat wél kan", aldus Edwin Vlek, sectorbestuurder FNV Horeca.

Kijk naar de lusten

Het kabinet zou volgens de FNV veel meer moeten kijken naar de lusten dan de lasten van het weer open laten gaan van de horeca. De lasten, dat het virus zich sneller zou verspreiden als de horeca open zou gaan, zijn volgens de vakbond helemaal niet goed onderbouwd. 

'Duizenden
Lees ook:
'Duizenden horecaondernemers zullen coronacrisis niet overleven'

En de lusten van open cafés, restaurants en coffeeshops gaan volgens hem verder dan economische gewin, omdat het ook goed is voor het welzijn van mensen. Volgens de vakbond is er een enorme 'honger naar sociale contacten'. 

"Er is geen betere plek dan de horeca waar je de opbouw van sociale contacten geregisseerd kunt vormgeven", aldus Vlek, verwijzend naar de besmettingsrisico's op illegale feestjes. 

Afstand, vragen, registratie

Volgens Vlek is er veel mogelijk om de horeca op een verantwoorde wijze weer open te laten gaan. Dat kan volgens hem door voldoende afstand te houden, het aan de hand van een aantal vragen bekijken of gasten mogelijk corona hebben en registratie.

Vlek maakt ook de vergelijking met winkelen op afspraak en hij vraagt zich af waarom registratie daar wel voldoende is.

Met
Lees ook:
Met 500 man in een theater? Eerste proefevenement van start

Burgemeester voor versoepeling

FNV Horeca zegt zich gesterkt te voelen in haar mening door burgemeesters van een aantal grote steden.

Gisteren pleitte burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum nog voor versoepelingen. Volgens hem kunnen terrassen zonder problemen open. "Daar zijn geen besmettingen. Dus er zijn best wel mogelijkheden, maar dan moet je het wel willen met elkaar."

Baanbrekende
Lees ook:
Baanbrekende uitspraak: café hoeft helft van huur niet te betalen vanwege lockdown

Rechtszaak

Brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) gaat nog een stapje verder. Gisteren maakte KHN bekend naar de rechter te zullen stappen. Ondernemers willen schadevergoeding én ze willen zo snel mogelijk weer open.

De verliezen voor horecazaken stijgen en de verplichte horecasluiting drukt disproportioneel op de branche, aldus KHN. "De rekening wordt op dit moment bijna volledig bij mkb-ondernemers - waaronder de horeca - neergelegd", aldus de branche-organisatie.

Waarom sleept de horecabranche de Staat voor de rechter?

03:01