Ga naar de inhoud
Ruzie over verkoop tafelzilver

Top Rotterdams havenbedrijf Broekman weg na botsing met eigenaar

De breakbulk terminal van Broekman in Rotterdam, die directeur Raymond Riemen wilde verkopen. Beeld © ANP

De directie van het Rotterdamse havenbedrijf Broekman Logistics is aan de kant geschoven na een keihard conflict met grootaandeelhouder Ralph-Hillard Geuther. Dat blijkt uit onderzoek door RTL Z.

Met een omzet van 240 miljoen euro en 900 werknemers is Broekman Logistics een speler van belang in de Rotterdamse haven. Het bedrijf werd opgericht in de jaren zestig, en groeide sinds de eeuwwisseling vooral sterk door overnames en eigen nieuwbouw van loodsen en magazijnen, ook buiten Rotterdam en Nederland.

Grootaandeelhouder

Broekman Logistics is via een getrapte constructie voor 78 procent in handen van de Duitse ondernemer Ralph-Hillard Geuther, de zoon van een van de oprichters van het havenbedrijf.

De leiding van de onderneming is echter al sinds 1999 in handen van directeur Raymond Riemen, een bekend gezicht in Rotterdam. Zo werd Riemen in 2013 verkozen tot Havenman van het jaar. Sinds 2012 werkte hij samen met financieel directeur Diederik Günther.

Bedrijfstop vervangen

Vrijdag maakte Broekman Logistics plotseling bekend de 55-jarige Riemen en zijn financieel directeur te vervangen door een nieuwe directie. Het persbericht repte met geen woord over de reden van de leiderschapswissel. In de vakpers zei een woordvoerder dat 'de tijd rijp' was voor 'verfrissing en verjonging.'

Nu blijkt echter dat Riemen en zijn financieel directeur het slachtoffer zijn geworden van een keiharde aanvaring met de Duitse grootaandeelhouder.

Grootaandeelhouder ontevreden

Ralph-Hillard Geuther blijkt al jaren ontevreden te zijn met de operationele resultaten van het havenbedrijf. De afgelopen zes maanden liepen de spanningen tussen de grootaandeelhouder en de directie snel op, door groeiende problemen bij de onderneming.

Opnieuw
Lees ook:
Opnieuw miljoenenverlies voor Lubbers' familiebedrijf Hollandia

Zo werd duidelijk dat het Rotterdamse havenbedrijf dreigde niet meer te voldoen aan de eisen die huisbank ABN Amro stelt voor haar financiering. Ook stonden terugbetalingen van leningen aan Geuthers zus ter discussie.

Divisie verkopen

Om de problemen op te lossen, wilde de directie onderdelen van het bedrijf verkopen. Topman Riemen had een voorkeur voor het afstoten van de zogenoemde Breakbulk Terminals. Dat zijn havenfaciliteiten die gespecialiseerd zijn in de verwerking van zware scheepsladingen.

Met de geschatte opbrengst van tussen 45 en 60 miljoen euro zouden niet alleen vette dividenden kunnen worden betaald en forse leningen worden afgelost. Ook zou Broekman Logistics daarmee verder kunnen investeren in haar andere divisies. Ten slotte zou het havenbedrijf worden verlost van de hoge investeringsbehoefte van de terminals.

Verzuurde verhoudingen

Grootaandeelhouder Geuther voelde er echter weinig voor. Alleen onder strenge voorwaarden wilde hij akkoord gaan met de verkoop van het tafelzilver. Dat leidde tot een verdere verwijdering tussen hem en de directie. In de afgelopen maanden verzuurden de verhoudingen tussen hen in sneltreinvaart.

Oud-directie
Lees ook:
Oud-directie 'smeergelddochter' Mammoet eist miljoenen

Vorige maand werd een dieptepunt bereikt, toen Geuther tijdens een aandeelhoudersvergadering aankondigde de directie te willen ontslaan. Bovendien liet hij zichzelf en zijn vrouw tijdelijk tot bestuurder benoemen.

Eigenaar mag directie vervangen

Om te voorkomen dat de grootaandeelhouder daadwerkelijk het roer overnam, stapten Riemen en zijn financieel directeur naar de Ondernemingskamer.

Maar de speciale rechtbank voor bedrijven oordeelde vorige week dat het de ontevreden grootaandeelhouder in beginsel vrijstaat om de directie te vervangen. Dat maakte de weg vrij voor de bestuurswissel van vrijdag.

Strategie

Geconfronteerd met de uitspraak van de Ondernemingskamer erkent woordvoerder Rutger Bonsel van Broekman Logistics dat de bestuurswissel niet alleen is ingegeven door de wens tot verfrissing en verjonging.

"Het hoort helaas ook bij bedrijfsvoeringen dat er wel eens sprake is van een verschil van inzicht. In dit geval waren de partijen het niet eens over de strategie, waarin wel en niet te investeren voor verdere groei."

Verkoop van de baan

Nu Riemen aan de kant is geschoven, is het volgens de woordvoerder waarschijnlijk dat Broekman Logistics de breakbulk terminals niet verkoopt. "Dat ligt in de lijn der verwachtingen, maar de nieuwe directie zal zich daar nog wel op moeten oriënteren."

Maritiem
Lees ook:
Maritiem satellietbedrijf failliet, klanten bezorgd over verbindingen

Bonsel denkt niet dat het havenbedrijf in de financiële problemen kan raken, als de door de oud-directie voorgestelde verkoop niet doorgaat. "De Ondernemingskamer heeft geoordeeld dat er geen dringende noodzaak voor zo'n verkoop is. De onderneming is financieel stabiel. Ook de lange termijn aanwezigheid van een betrokken grootaandeelhouder geeft vertrouwen."

Hoe huisbank ABN Amro heeft gereageerd op de directiewissel, zegt de woordvoerder niet te weten. Ook kan hij niet zeggen welke ontslagpremie en uitkoopsom Riemen en de financieel directeur krijgen. Beide ex-directeuren zijn ook aandeelhouder in Broekman Logistics.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Dit is een artikel van