Ga naar de inhoud
Anders geen bonus voor bestuur

McDonald's: in 2030 net zoveel vrouwen als mannen in de top

Beeld © Faris Hadziq/SOPA

Fastfoodketen McDonald's wil het aandeel van niet-witte mannen in de top fors opvoeren. Over 9 jaar wil het net zoveel vrouwen als mannen in topfuncties hebben.

Afgelopen jaar was in de VS maar 29 procent van de hogere functies (directeur en hoger) bij McDonald's lid van een minderheid. Dat moet in 2025 zijn gegroeid naar 35 procent.

Nog ambitieuzer is het concern als het gaat om vrouwen in leiderschapsfuncties. Vorig jaar namen zij 37 procent van de hogere functies in. En in 2025 moet dat wereldwijd zijn gegroeid naar 45 procent en eind 2030 moet dat de helft zijn.

Dat maakte McDonald's gisteren bekend.

Nog
Lees ook:
Nog steeds veel te weinig vrouwen in de top

Bonus

Om ervoor te zorgen dat die doelen ook worden gehaald, is het realiseren daarvan een van de maatstaven waarnaar wordt gekeken om te bepalen of de hoogste top een bonus krijgt of niet. Dat is voor het eerst.

In de allerhoogste top zijn nu overigens vijf van de veertien mensen een vrouw. Dat is dus 35 procent.

Managers

Van alle medewerkers van McDonald's was in 2019 54 procent vrouw. En van de leidinggevenden was 28 procent vrouw.

Van de restaurants die niet van franchisers waren, maar van McDonald's zelf, was 56 procent van de medewerkers en 68 procent van de managers vrouw.

Nieuwe
Lees ook:
Nieuwe 'directeur der directeuren' is klaar met het old boys network

Nederlandse bedrijven

In Nederland neemt het aantal vrouwen in topfuncties bij bedrijven in het algemeen wel toe, maar dat gaat nog langzaam. Dat geldt ook voor de laag onder de top, bleek onlangs uit de Bedrijvenmonitor Topvrouwen 2020.

Die subtop is ook belangrijk. Als daar meer vrouwen werken is de kans groter dat er meer vrouwen doorstromen naar een topfunctie.

 

Aanvulling 23 februari: Binnen McDonald’s Nederland geldt op dit moment op het hoofdkantoor een vrouw/man-verhouding  van 47/53, laat woordvoerder Eunice Koekkoek weten. Bij de leidinggevenden is die verhouding 42/58, en binnen de top van McDonald's Nederland is dat 40/60. Binnen de 24 eigen restaurants is deze laatste verhouding ongeveer 50/50, zegt zij.