Geen overheidssteun meer

Honderden medewerkers Steps en Miss Etam op straat

18 februari 2021 15:09 Aangepast: 18 februari 2021 15:31
Het personeel van Miss Etam staat op straat. Beeld © ANP Foto

Het is over en uit voor 298 medewerkers van kledingwinkels Steps en Miss Etam. De rechter heeft het faillissement uitgesproken van het bedrijfsonderdeel bij moederbedrijf NXT Fashion waarin zij waren ondergebracht.

Dat bevestigt curator Nils Reerink aan RTL Z na berichtgeving van NRC Handelsblad. Directe oorzaak voor het faillissement is het feit da de bedrijven geen gebruik kunnen maken van de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW). De steun werd niet toegekeurd terwijl die wel is aangevraagd, zegt hij. 

Volgens de curator wil het UWV geen NOW-steun overmaken omdat sprake zou zijn van een nieuwe onderneming die geen aanspraak kan maken op steun van de overheid.

Een woordvoerder van het UWV laat weten dat de instantie in principe geen vragen beantwoordt over individuele gevallen. 

Martijn Rozenboom

Alleen de bv's binnen NXT Fashion waarin het personeel is ondergebracht, zijn kopje onder. Andere bedrijfsonderdelen, zoals de bv met de huurcontracten voor de winkelpanden, staan nog overeind. Wat het management daarmee van plan is, weet Reerink niet. "Ik ben alleen curator van de personeelsbv's."

Het management is voornamelijk investeerder en ondernemer Martijn Rozenboom. In september vorig jaar richtte hij de NXT Fashion holding op om daarin de Nederlandse tak van het failliete modewinkelconcern FNG onder te brengen. 

Zelfbenoemd bedrijvendokter

Rozenboom, de zelfbenoemde 'bedrijvendokter', is nooit op faillissementsfraude betrapt maar heeft desalniettemin een dubieuze reputatie.

Uit een rondgang die het Financieele Dagblad (FD) maakte langs betrokkenen bij verschillende faillissementszaken, komt het beeld naar voren van een ondernemer die eigenaar, curator en personeel van probleembedrijven gouden bergen belooft.

Vervolgens zou hij voorraden en merkrechten verkopen, rekeningen niet meer betalen en het bedrijf met de schulden laten zitten. De winkels worden over het algemeen gesloten en de medewerkers zijn hun baan kwijt. 

Doorverkocht

Winkelketens Miss Etam, Claudia Sträter, Expresso, Steps en Promiss vonden een plek bij de nieuwe eigenaar. "Dit bedrijf verdient een nieuwe kans. Ik ben ervan overtuigd dat er een mooie toekomst voor de groep in het vooruitzicht ligt", schreef Rozenboom in het persbericht bij de overname.

Die mooie toekomst lag voor een deel van deze winkels al snel bij een andere eigenaar. Claudia Sträter en Expresso werden binnen een maand doorverkocht aan de Van Uffelen Groep. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Doorstart Nederlandse tak moederbedrijf Steps, Miss Etam en Promiss

Alsnog over de kop

En nog geen halfjaar later trokken ook boven de overgebleven modewinkels donkere wolken samen. Eind december kwamen 116 medewerkers van NXT Fashion al op straat te staan. Zij werkten in het distributie- en het dienstencentrum van Miss Etam en Steps.

Een woordvoerder van het bedrijf benadrukte toen dat de winkels gewoon open zouden blijven zover dat mogelijk is met de lockdown. Dat mocht niet baten. Afgelopen week vroeg NXT Fashion ook voor de bv's met het winkelpersoneel uitstel van betaling aan; woensdag sprak de rechter het faillissement uit.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van