Ga naar de inhoud
Windparken te duur

Baas van Total: pas op, we zitten in een groene energie-bubbel

Patrick Pouyanné, topman van Total, samen met de Franse president Macron. Beeld © ANP

Er wordt heel veel geld gestopt in duurzame energie, terwijl die sector niet eens zo groot is, vindt de topman van olie- en gasbedrijf Total. Volgens hem is er sprake van een bubbel.

De ceo van het Franse Total, Patrick Pouyanné, heeft flinke kritiek op zijn rivalen. Hij zegt dat andere olie- en gasbedrijven te veel betalen voor deals in de groene energiesector.

In een interview met de Financial Times stelt de topman dat dat komt omdat het aantal groene projecten waarin je kunt investeren als groot bedrijf schaars is.

Shell
Lees ook:
Shell blijft vooral investeren in olie- en gaswinning

Te veel betaald

Ook analisten stelden eerder dat er op dit moment wel erg veel geld betaald wordt voor bijvoorbeeld deelname aan de bouw van windmolenparken. Zo veel geld dat ze zich afvragen of de bedrijven die instappen er wel geld mee gaan verdienen.

Ondanks die hoge prijs is de verleiding toch groot voor olie- en gasbedrijven om in te stappen. De vervuilende bedrijven willen namelijk onder druk van aandeelhouders en de maatschappij steeds meer gaan vergroenen.

Weer
Lees ook:
Weer een grote klimaatzaak: Shell vergroent, maar is het voldoende?

CO2-neutraal in 2050

Maar volgens Pouyanné is er een grens. "Een bankier kwam naar me toe en zei: 'Als jij het niet koopt, doet BP het'. Ik zei oke, maar waarom zou ik het voor deze prijs kopen? Leg me dat eens uit."

Ondanks de kritiek van de topman, blijft het bedrijf wel bij zijn vergroeningsambities. In 2050 wil het bedrijf in Europa CO2-neutraal zijn, ook als het gaat om de uitstoot van de benzine die Total verkoopt aan consumenten.

Wereldwijd is het doel de 'koolstofintensiteit' te verminderen met 60 procent voor 2050. Dat betekent dat het bedrijf gemiddeld gezien minder vervuilende energie wil verkopen.     

Waarom investeert Shell niet gewoon alles in groene energie?

05:31
RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief