'Recht op een contract'

Ook in hoger beroep: maaltijdkoeriers Deliveroo zijn geen zzp'ers

16 februari 2021 12:19 Aangepast: 16 februari 2021 17:31

Mensen die voor Deliveroo maaltijden bezorgen, hebben gezien de aard van hun samenwerking met het bedrijf recht op een arbeidsovereenkomst. De maaltijdbezorger behandelt hen als zzp'ers, maar dat deugt niet, bleek ook in hoger beroep.

De koeriers hebben dan ook de rechten die bij zo'n arbeidsovereenkomst horen, bleek dinsdag uit de uitspraak van het gerechtshof in Amsterdam. 

Nul op rekest

Vakbond FNV spande in 2018 meerdere rechtszaken aan tegen Deliveroo, om zo een dienstverband en betaling volgens de cao Beroepsgoederenvervoer af te dwingen voor bezorgers. In deze zaak, over de arbeidsovereenkomst, kreeg FNV in januari 2019 al gelijk van de rechtbank.

Deliveroo werd toen aangemerkt als werkgever. Het bedrijf ging tegen de uitspraak in hoger beroep, maar heeft nu ook daarin nul op rekest gekregen. De andere zaak, over betaling volgens de cao  Beroepsgoederenvervoer, loopt nog.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

FNV: 'Deliveroo en Uber Eats kosten samenleving 32 miljoen euro per jaar'

Eenzijdig bepaald

Het hof in Amsterdam komt om verschillende redenen tot haar oordeel. Het systeem waarmee bezorgers op diensten kunnen intekenen bij Deliveroo geeft hen wel enige vrijheid, maar dat betekent niet per se dat er geen sprake is van een arbeidsovereenkomst. 

Deliveroo bepaalt verder eenzijdig de hoogte van het loon. Ruim twee derde van de bezorgers kan met hun uurloon (tussen de 11 en 13 euro) geen voorziening treffen voor ziekte of werkloosheid, stelt het hof. 

Gezagsrelatie

De werkzaamheden van de koeriers vormen bovendien een kernactiviteit voor Deliveroo en het systeem Frank geeft het bedrijf de mogelijkheid om de bezorgers te controleren. Zij krijgen gemiddeld 30 minuten de tijd om een bezorging te doen en hebben dus beperkte vrijheid in het uitvoeren van hun werkzaamheden. Dat duidt er allemaal op dat de bezorgers geen echte zelfstandigen zijn.

Tot slot heeft Deliveroo onder andere de contractvorm met de bezorgers meermalen gewijzigd. Ook dat duidt volgens het hof op een gezagsrelatie en daarmee een arbeidsovereenkomst.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Deliveroo profiteert van crisis: 'Veel meer vraag tijdens lockdown'

Schijnvertoning

Door de uitspraak van de rechter kunnen de maaltijdbezorgers een arbeidsovereenkomst bij Deliveroo opeisen, stelt FNV. Bestuurslid Zakaria Boufangacha: "Wij zijn blij met de uitspraak, volkomen terecht. Laten we nu ophouden met deze schijnvertoning van Deliveroo."

"Maaltijdbezorgers kunnen zich bij ons melden. Met een arbeidsovereenkomst hebben de maaltijdbezorgers recht op het cao-loon, doorbetaling bij ziekte en wordt ook de tijd dat ze bij een restaurant moeten wachten doorbetaald."

Deliveroo was niet direct bereikbaar voor commentaar.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van