Ariana, Marvin en Queen

Eigenaar Vivendi wil muziekgigant Universal naar Amsterdamse beurs brengen

13 februari 2021 17:21 Aangepast: 13 februari 2021 17:38
Taylor Swift tijdens een optreden. Beeld © Getty Images

Investeren in de opbrengsten van hits van Taylor Swift, Lady Gaga en Stevie Wonder krijgt mogelijk een Nederlands tintje. De eigenaar van de rechten van hun muziek en nog talloze wereldsterren, de Universal Music Group, gaat mogelijk dit jaar nog naar de Amsterdamse beurs. 

Het Franse mediaconglomeraat Vivendi wil UMG naar de beurs brengen, meldt het bedrijf vandaag. Dat gebeurt na jaren van druk van Vivendi's grootste aandeelhouders, die denken dat het muziekbedrijf los meer waard is dan als onderdeel van het bedrijf. 

Tencent aan boord

De waarde van het grootste muziekbedrijf ter wereld bedraagt volgens Vivendi zelf minimaal 30 miljard euro. Voor 10 procent hiervan (3 miljard euro) heeft het Chinese techbedrijf Tencent zijn belang in UMG in de afgelopen dagen verdubbeld tot 20 procent. De eerste 10 procent kocht het bedrijf eind 2019. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Chinees Tencent wil miljarden pompen in Amerikaanse hitfabriek Universal

De drijvende kracht achter het verkopen van Vivendi's meest waardevolle onderdeel is de Franse miljardair Vincent Bolloré, meldt persbureau Reuters. Onder Vivendi vallen verder nog onder meer tv-bedrijf Canal+ en reclamemultinational Havas Group. 

Waardevol onderdeel

In 2019 was het UMG goed voor dik 7 miljard euro omzet van de bijna 16 miljard die Vivendi haalde volgens het meest recent gepubliceerde jaarverslag. De muziektak droeg 1,1 miljard euro bij aan de 1,5 miljard euro winst van Vivendi, voor aftrek van rente, belastingen, afschrijvingen en afboekingen. 

Bolloré had in 2019 met zijn Bolloré Group een belang van bijna 30 procent in Vivendi en wil profiteren van de hausse rond muziekrechten op dit moment. 

Muziekrechten in trek

Rechten op de liedjes van tal van artiesten worden voor grof geld opgekocht door bedrijven. Zij hopen de investering weer terug te verdienen met streaming. Wereldsterren Shakira en Neil Young bijvoorbeeld, cashten onlangs miljoenen euro's met de verkoop van hun muziekbibliotheek. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ook beleggers kunnen scoren met muziekrechten van sterren

Bij UMG staan behalve de eerder genoemde sterren ook Justin Bieber, Gregory Porter, Ariana Grande, Bon Jovi, Kendrick Lamar, The Weeknd en Lana del Rey onder contract, om er maar een paar te noemen.

En dan is het nog lang niet klaar, het bedrijf heeft ook de rechten op de liedjes van Bob Marley, Amy Winehouse, ABBA, Queen en Marvin Gaye in zijn bezit. 

18 miljard cash

Die gigantische collectie moet dus miljarden euro's opleveren, als de beursgang doorgaat. Het is de bedoeling dat 60 procent van de aandelen in het bedrijf wordt verkocht. Als de beursgang slaagt, is dat 18 miljard in het laatje voor de verkopers. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Investeerder HAL wil Coolblue naar de beurs brengen

Voor het zover is, mogen de aandeelhouders van Vivendi nog over het plan stemmen, op een speciale aandeelhoudersvergadering op 29 maart. Een consortium onder leiding van UMG-grootaandeelhouder Tencent is vooralsnog positief. 

Het nieuws volgt vlak na de bekendmaking dat ook Coolblue dit jaar mogelijk naar de Amsterdamse beurs wordt gebracht. 

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van