Uit eten met sneltest

Kan het coronaproof? Utrecht wil drie restaurants openen als test

11 februari 2021 12:35 Aangepast: 06 april 2021 14:59
Utrecht testen hoe de horeca weer coronaproof open kan. Beeld © GettyImages

De gemeente Utrecht wil drie restaurants openen om te bepalen wat er moet gebeuren zodat de horeca weer veilig open kan. Als Den Haag de test goedkeurt, kan de pilot binnen twee weken beginnen.

Utrecht wil een restaurant met alleen zitplaatsen, een restaurant met ook een bar en een fastfoodrestaurant openen als proef. Voordat bezoekers naar binnen mogen, moeten ze een coronasneltest doen. Een paar dagen later doen ze opnieuw een test. Het personeel van de horecazaken wordt elke vijf dagen getest, is het plan. 

De lokale afdeling van Koninklijke Horeca Nederland en de GGD willen met dit experiment uitzoeken onder welke voorwaarden de horeca weer open kan. De gemeente Utrecht staat achter het plan en heeft het voorstel ter goedkeuring voorgelegd aan de rijksoverheid.

Update vrijdag 12 februari 12.05 uur:

Die toestemming gaat er niet komen, want het ministerie van Economische Zaken vindt een proef voor restaurants niet nodig omdat alles erop gericht is om deze zo snel mogelijk weer allemaal open te laten gaan. 

Miniatuurvoorbeeld
Meer lezen

Horeca houdt deuren ondanks eerder dreigement toch dicht

Dijksma: extra werk maken van perspectief

"We zien dat er voor de korte termijn, nu de crisis langer en dieper is, iets extra's nodig is", schrijft de Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma in een brief aan de gemeenteraad. Daarom wil ze de komende periode 'extra werk maken van perspectief bieden en veerkracht voeden'.

In de brief benadrukt Dijksma dat ze de lessen uit de proef zal delen met de rest van Nederland.

Miniatuurvoorbeeld
Meer lezen

Nog even volhouden: lockdown opnieuw verlengd

Routes, mondkapjes en ventilatie

De drie restaurants en hun bezoekers moeten aan strenge eisen voldoen. Zo moeten de zaken goed geventileerd worden en wordt het personeel goed in de gaten gehouden door de GGD. De gasten moeten binnen een vaste route volgen, mondmaskers dragen en afstand van elkaar houden.

Het is nog niet duidelijk welke horecazaken meedoen. Volgens RTV Utrecht worden de zaken pas geselecteerd zodra de pilot is goedgekeurd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Hoop voor restaurants: kabinet werkt aan proef met 25 horecazaken

Evenementen

Utrecht wil een plek zijn waar lessen worden geleerd over hoe een ‘intelligente heropening’ na de lockdown mogelijk is, schrijft de burgemeester.

Ze verwijst ook naar twee 'fieldlabs' op 15 en 20 februari in het Beatrixgebouw. Daar vinden als test een zakelijk congres en een optreden van cabaretier Guido Weijers plaats. De evenementen vinden plaats met negatief geteste proefpersonen.

Miniatuurvoorbeeld
Meer lezen

Guido Weijers treedt op voor 500 man in Beatrix Theater

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van