Beursgang in Amsterdam

Investeerder HAL wil Coolblue naar de beurs brengen

11 februari 2021 08:55 Aangepast: 11 februari 2021 17:53
Als je bij Coolblue iets bestelt, dan loopt de betaling via Adyen. Beeld © ANP

Investeringsmaatschappij HAL overweegt om de snelgroeiende webwinkel Coolblue naar de beurs te brengen. Stel dat het tot een beursgang komt, dan zou deze dit jaar nog plaatsvinden.

Of dat ook daadwerkelijk gebeurt, is onder meer afhankelijk van het beursklimaat, meldt HAL in een persbericht. De aandelen zullen worden geplaatst op de Amsterdamse beurs. 

HAL, de investeringsmaatschappij van de Rotterdamse miljardairsfamilie Van der Vorm, heeft een belang van 49 procent in Coolblue. 

'Heel hard nadenken'

Dat laatste is ook de reden voor Coolblue om bekend te maken dat het 'heel hard nadenkt' over een beursgang, legt topman Pieter Zwart uit in een videoboodschap.

HAL is namelijk zelf beursgenoteerd en daarom verplicht om dit nieuws te melden. "Dus bij deze", aldus Zwart op YouTube. Via holdingbedrijf Mondhoekie B.V. heeft Zwart een meerderheidsbelang in Coolblue, volgens het meest recent beschikbare jaarverslag

Concreet betekent de melding van vandaag volgens Zwart dat 'er nog niks vaststaat en dat we er vooral heel veel over praten'. Stel dat het daadwerkelijk tot een beursgang komt, dan blijft Zwart de grootste aandeelhouder, belooft hij. "En ik zal blijven ondernemen."

"Wanneer er meer over te vertellen is, zullen we je er meer over vertellen. Of nog even niet", voegt hij nog toe. 

Reden onduidelijk

Waarom er wordt nagedacht over een beursgang en wie op het idee is gekomen, is onduidelijk. Zwart zegt er niets over in de video en een woordvoerder van Coolblue wil geen antwoord geven op aanvullende vragen van RTL Z. HAL Investments geeft 'geen commentaar'. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rijke families: zo vergaarden de Van der Vorms 9 miljard euro

Hard gegroeid

Coolblue boekte vorig jaar een omzet van ongeveer 2 miljard euro en haalde daarbij een winst van 114 miljoen euro, aldus HAL. Het gaat daarbij overigens om de winst voor aftrek van rente, belastingen, afschrijving en afboekingen. De cijfers die HAL meldt zijn niet goedgekeurd door een accountant. 

Coolblue groeide hard in de afgelopen jaren, in 2017 was de omzet bijvoorbeeld nog 1,2 miljard euro. Het bedrijf werd in 1999 opgericht door Zwart en twee vrienden.

Begonnen als webwinkel

Wat ruim 20 jaar geleden begon als een webwinkel is inmiddels uitgegroeid tot een bedrijf met een eigen bezorgservice. Coolblue installeert ook laadpalen en zonnepanelen. Onlangs kondigde het bedrijf aan dat het ook energie wil gaan verkopen.

Coolblue heeft ook winkels in Nederland en België. En sinds vorig jaar is Coolblue ook actief in Duitsland, waar het vlak over de grens in het Rijn-Ruhrgebied ook bezorgt. Ook in Duitsland wil het bedrijf een winkels openen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ontslag voor bekende Coolblue-installateur die keel collega dichtkneep

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van