1 miljard winst

Winst Rabobank halveert, 5000 banen weg

11 februari 2021 08:37 Aangepast: 11 februari 2021 15:58
Archieffoto.

Rabobank boekte in heel 2020 een winst van meer dan 1 miljard euro, dat is minder dan de helft van een jaar eerder. In het tweede halfjaar draaide de bank beter dan verwacht. Toch schrapt Rabobank in de komende vijf jaar gemiddeld 1000 banen per jaar.

In de maanden juli tot en met december zette Rabobank veel minder geld opzij voor leningen die misschien niet worden terugbetaald.

Mede daardoor bleef de winstdaling in het tweede halfjaar beperkt tot 12 procent, 869 miljoen euro. Dat is veel minder slecht dan was verwacht.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rabobank sluit helft vestigingen: 'Veel werknemers krijgen andere rol'

Beter dan ABN Amro

In de eerste jaarhelft kelderde de winst nog met meer dan 80 procent. Dat kwam toen vooral omdat in die periode vanwege de coronacrisis juist veel geld in een potje voor slechte leningen werd gestopt.

Rabobank doet het ook beter dan ABN Amro, dat gisteren bekendmaakte dat het in heel 2020 het resultaat zag omslaan van plus 2 miljard naar min 45 miljoen euro.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rente betalen bij Rabobank vanaf 2,5 ton spaargeld

5000 banen weg

Ondanks dat Rabobank nog altijd een flinke winst maakt, besluit het wel om in de komende vijf jaar in totaal zo'n 5000 banen (fte) te schrappen. Dat is bijna 12 procent van de in totaal ruim 43.000 werknemers die er eind december waren. Een belangrijk deel van het baanverlies zal in Nederland vallen.

De bank kampt niet alleen met de coronacrisis, maar ook met de lage rente, strenge regelgeving en consumenten die meer bankzaken online regelen.

Afgelopen najaar maakte Rabobank al bekend dat het de helft van de bankvestigingen wil sluiten.

Rabobank denkt dat het aantal gedwongen ontslagen kan worden beperkt, door natuurlijk verloop, door minder mensen van buiten in te huren en door werknemers binnen de bank te herplaatsen. In de afgelopen jaren daalde het aantal werknemers al flink. Eind 2015 waren het er nog circa 53.000. 

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van