Per direct

Commercieel testbureau dicht na ingrijpen Inspectie

09 februari 2021 22:31 Aangepast: 17 maart 2021 22:31
(Archieffoto) Beeld © ANP

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft straf opgelegd aan de commerciële coronatester PCR Test Nederland. Het lab van het bedrijf moet per direct dicht. De Inspectie constateerde 'acute en ernstige risico's'.

Zo is het lab niet geschikt voor het vaststellen van testuitslagen. PCR Test Nederland kon niet bewijzen dat de medewerkers goed opgeleid waren voor het werk.

Het bedrijf heeft zestien teststraten door heel Nederland, onder andere in Groningen, Breda en Maastricht. Honderden mensen per week worden hier getest, laat het bedrijf weten. Een test kost 145 euro. 

Ander lab

Het testen mag alleen doorgaan als de monsters naar een ander lab gaan. "We moeten de gevolgen nog in kaart brengen, ik heb geen idee hoe we dit gaan oplossen", is de eerste reactie van Niels, die als coördinator bij het bedrijf werkt en zijn achternaam niet wil geven. Van acute risico's is volgens hem geen sprake geweest. "Het is maar hoe je het interpreteert." 

Hij zegt een flinke investering te hebben gedaan in de machines die moeten vaststellen of er sprake is van een besmetting. Hoe hoog het bedrag is, wil hij niet zeggen. "We hebben drie keer een aanvraag gedaan bij de Inspectie, voor validatie." Dat is er volgens hem nooit van gekomen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vaccinatie dit, vaccinatie dat, waarom is het zo'n chaos?

'Getraind door artsen'

Volgens de coördinator wordt het gebracht alsof er sprake was van wanbeleid, 'maar dat is niet zo'. "De kritiek van de Inspectie richt zich vooral op de processen."

Dat personeel niet gekwalificeerd zou zijn, weerspreekt hij. "De mensen die de test afnemen zijn getraind door artsen, de mensen die in het lab werken zijn hier voor opgeleid. Er was alleen geen microbioloog aanwezig als eindverantoordelijke maar dat is opgelost."

Het is volgens de Inspectie niet vast te stellen of de problemen bij het lab hebben geleid tot verkeerde diagnoses. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vlak voor kerst toename commerciële coronatests, GGD waarschuwt

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van