Geen steun voor 'nieuwe' onderneming

Miss Etam en Steps wéér op rand faillissement, ook onder nieuwe eigenaar

08 februari 2021 16:46 Aangepast: 08 februari 2021 18:17
Beeld © ANP

Het voortbestaan van kledingwinkels Miss Etam en Steps is opnieuw in gevaar. De nieuwe eigenaar van de modemerken, NXT Fashion, heeft uitstel van betaling aangevraagd. Dat is een voorbode van een naderend faillissement.

De nieuwe eigenaar, NXT Fashion, kocht de winkelketens over van het Belgische FNG, dat vorig jaar september over de kop ging. Maar NXT Fashion slaagt er tot nu toe niet in de boel winstgevend te maken. 

44 winkels

Door de coronasluiting van de 44 winkels is het bedrijf naar eigen zeggen in grote financiële problemen beland. Ook heeft uitkeringsinstantie UWV het verzoek voor het gebruikmaken van de steunmaatregelen voor getroffen bedrijven afgewezen.

Het UWV zou geen NOW-steun willen overmaken omdat sprake zou zijn van een nieuwe onderneming die geen aanspraak kan maken op steun van de overheid.

"We zijn heel lang in gesprek geweest met het UWV om in aanmerking te komen voor de NOW-regeling, maar dat is helaas niet gelukt. Met als resultaat dat we nu surseance moeten aanvragen. Ik ben zwaar teleurgesteld", laat eigenaar Martijn Rozenboom van NXT Fashion weten.

Triest

Hij noemt de gang van zaken 'ontzettend triest voor de werknemers', waarvan Miss Etam en Steps er gezamenlijk zo'n 340 hebben. "Ik heb deze merken juist gekocht omdat ik een goede toekomst voor ze zag. Door de lockdown moesten plotseling alle winkels dicht. Voor een bedrijf dat uit het dal omhoog krabbelt, komt die klap extra hard aan."

Het was al bekend dat faillissement dreigde, aangezien NXT Fashion er niet in slaagde om de salarissen over de maand januari te betalen. Daarom hadden werknemers van het bedrijf al laten weten zelf bankroet voor hun werkgever aan te zullen vragen. Volgens vakbond AVV waren ze het zat. AVV stapte samen met de ondernemingsraad van Miss Etam al twee keer naar de Ondernemingskamer vanwege problemen.

Toekomst?

Of er nog een toekomst is voor Miss Etam en Steps, is nu waarschijnlijk aan een bewindvoerder of curator. Wanneer de rechter instemt met een van de aanvragen, zal onderzocht moeten worden of een doorstart nog haalbaar kan zijn. Maar bij de vakbond wordt daar eigenlijk al niet meer op gerekend.

AVV beschuldigt 'bedrijvendokter' Rozenboom ervan de onderneming afgelopen maanden vergaand ontmanteld te hebben. Toen hij de ketens in bezit kreeg hoorden ook de winkels van Claudia Sträter en Expresso nog bij het bedrijf. Maar die werden vrij snel daarna verkocht. En voor het distributiecentrum en het gezamenlijke dienstencentrum van Miss Etam viel eind december al het doek.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van