Ga naar de inhoud
Niet iedereen geholpen

Cv-ketelmonteurs platgebeld, komen alleen bij acute problemen

Nederlandse cv-ketelspecialisten worden helemaal platgebeld. Beeld © ANP

Het loopt storm bij cv-ketelmonteurs. Door de vrieskou geven veel ketels er de brui aan. En niet iedereen kan gelijk geholpen worden.

Bij landelijk ketelspecialist Feenstra worden ze helemaal platgebeld. "Normaal krijgen we op een winterse zondag 600 telefoontjes. We hebben er nu 2100 gehad. Meer dan we verwacht hadden", vertelt woordvoerder Mirjam Visser.

Het bedrijf moest dus een hoop telefonisten en monteurs optrommelen om de drukte aan te kunnen. Alle periodieke onderhoudsbeurten zijn gecanceld; alle monteurs worden nu ingezet om acute problemen op te kunnen pakken.

Alleen bij kapotte cv

En zelfs bij die acute problemen moest een selectie worden gemaakt. "We hebben zo veel mogelijk mensen via de telefoon proberen te helpen. We zijn alleen gaan rijden als de cv-ketel het niet deed."

Mensen die niet warm konden douchen, moesten gisteren wachten. "De mensen met één kapotte radiator of zonder warm water helpen we vandaag verder." Maar als de nood echt hoog was, werd je wel geholpen. "Als het echt koud is in huis, dan hoef je niet te wachten."

Snijdende
Lees ook:
Snijdende kou: zo houd je je huis (en jezelf) warm

Niet de weg op

De sneeuw zelf bleek ook een belemmering voor de monteurs. In Enschede lag zo veel sneeuw dat de monteurs van Feenstra gewoonweg niet de weg op konden. Elders in het land stapten ze ook niet allemaal in de auto. "Monteurs hebben zelf de inschatting gemaakt of het zinvol was om wel of niet naar buiten te gaan."

Ook een andere landelijke keten, Kemkens, kan de drukte duidelijk nauwelijks aan. Journalist of particulier; de telefoon wordt niet opgenomen. "Op dit moment is de wachttijd ongewenst lang", klinkt het.

Extra monteurs

Bij Van Delft Installatiebeheer is het ook drukker dan normaal. "Op een normale winterdag hebben we 100 tot 150 storingen, nu zitten we halverwege dag al op 150", zegt manager Peter de Jong.

In een groepsapp is gevraagd welke monteurs er kunnen bijspringen. "Dan zijn er altijd wel mensen met het monteurshart op de goede plek die zich aanbieden."

Net als bij Feenstra zijn alle planbare afspraken gecanceld. Alle monteurs zijn bezig met acute storingen. 

Op
Lees ook:
Op meerdere plekken bezwijken daken onder gewicht van sneeuw

Harder werken

Het probleem bij veel cv-ketels? Dat ze veel harder moeten werken. Oude of slecht onderhouden cv-ketels kunnen dat niet aan. De Jong: "De cv-ketel staat nu 24 uur per dag aan, terwijl hij normaal alleen maar een paar momenten per dag echt staat te loeien. 's Avonds en als iemand staat te douchen bijvoorbeeld."

Cv-ketelspecialist Alexander van Zijtveld ziet dat er in Mijdrecht vooral veel problemen zijn op het dak. De cv-ketels zijn vaak via het dak verbonden met de buitenlucht. "Bij sommige mensen ziet die dakdoorvoer er net even anders uit. Die zit dan bijvoorbeeld in een hoek. En door de sneeuw en wind ontstaan er dan storingen."

Het dak op

Gelukkig kunnen die problemen toch vaak verholpen worden zonder het dak op te gaan, want dat durven de monteurs nu niet aan.

Bij Van Zijtveld is het overigens niet zo schreeuwend druk als bij concurrent Feenstra. Het zou zomaar kunnen dat je bij lokale cv-ketelmonteurs wat minder lang moet wachten dan bij de landelijke ketens, zo schat hij in.

Het
Lees ook:
Het is al koud, en het wordt nog kouder: 'Perfect natuurijsweer'

Tips

Maar de meeste winst behaal je door gewoonweg regelmatig je cv-ketel te laten checken. "Als je goed onderhoud pleegt, dan heb je in de winter ook minder problemen."

En de Jongs advies? "Laat je cv aan 's nachts, zet de verwarming dus niet zachter. Dan hoeft je cv in de ochtend niet zo hard z’n best te doen."

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief