Te duur, beleggers blij

AkzoNobel stapt uit overnamestrijd rond Finse verfmaker

08 februari 2021 09:00 Aangepast: 08 februari 2021 10:10
Akzo-topman Thierry Vanlancker gooit handdoek in de ring. Beeld © ANP

De Nederlandse verfgigant AkzoNobel staakt zijn poging om de Finse branchegenoot Tikkurila over te nemen. Dat maakt Akzo-topman Thierry Vanlancker maandagochtend bekend. Beleggers reageren opgelucht.

AkzoNobel bood 31,25 euro per aandeel of 1,4 miljard euro voor het Finse bedrijf, maar trekt zich nu terug omdat de Amerikaanse concurrent PPG eind vorige week een hoger bod uitbracht. De Amerikanen zijn bereid 34 euro per aandeel betalen.

Superieur overnameplan

Akzo zegt nog steeds te geloven dat zijn overnameplan superieur is, omdat dat meer synergievoordelen zou opleveren dan 'elk andere combinatie met Tikkurila dan ook'. Ook stelt het concern dat de bedrijfsculturen sterk overeen komen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

AkzoNobel in biedingenstrijd om Finse verffabrikant Tikkurila

Maar bij een hogere overnameprijs zou AkzoNobel geen geld meer aan de overname kunnen verdienen. "Wij stellen duidelijke prioriteiten en criteria aan onze inzet van kapitaal, bijvoorbeeld bij groei-investeringen, dividenduitkeringen, overnamebeleid en aandeleninkoop”, zegt Akzo-topman Vanlancker.

Alternatieven aantrekkelijker

"De voorgenomen overname van Tikkurila kan niet langer concurreren met aantrekkelijkere mogelijkheden om waarde te creëren voor onze aandeelhouders en andere belanghebbenden."

AkzoNobel, dat in Nederland vooral bekend is van de verfmerken Flexa en Sikkens, is met een omzet van ruim 9 miljard euro ruim zestien keer zo groot als Tikkurila. Volgende week woensdag, op 17 februari, maakt de verfgigant de resultaten over 2020 bekend.

Beleggers opgelucht

Op de Amsterdamse effectenbeurs zetten beleggers het aandeel vlak na de opening van de handel 1,5 procent hoger, op 87,58 euro. Dat is aanzienlijk hoger dan de winst van een half procent die de AEX-index boekte.

"Beleggers zijn opgelucht en belonen Akzo ervoor dat het bedrijf niet meegaat in een biedingenstrijd en te veel betaalt", zegt beurscommentator Durk Veenstra.

Land van de buurman

Daar staat wel tegenover dat Akzo nu moet accepteren dat het Tikkurila nu niet kan inlijven, en dat PPG er met het Finse bedrijf vandoor gaat.

"Het land van de buurman komt maar één keer te koop", zegt Veenstra. "En ook de verdediging van de eigen achtertuin tegen de grote Amerikaanse concurrent is mislukt. Maar Akzo gaat tenminste niet mee in een irrationele overnamestrijd."

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van