Blijft nauw betrokken

Amazon-oprichter Jeff Bezos stopt als ceo, wil andere dingen doen

02 februari 2021 22:31 Aangepast: 02 februari 2021 23:06
Amazon-topman Jeff Bezos. Beeld © AFP

Amazon-topman Jeff Bezos gaat nog dit jaar stoppen als ceo van het miljardenbedrijf dat hij zelf heeft opgericht. Hij verdwijnt niet helemaal uit beeld: Bezos wordt executive chair of the board. Die functie is vergelijkbaar met een voorzitter van de raad van commissarissen.

Dat heeft Bezos vanavond bekendgemaakt, samen met de publicatie van de kwartaalcijfers.

Machtsoverdracht in derde kwartaal

Bezos draagt het stokje over aan Andy Jassy in het derde kwartaal van dit jaar, schrijft hij in een brief aan het personeel. Jassy is nu de ceo van Amazon Web Services, de cloud-divisie van Amazon.

In de rol van executive chair wil Bezos zich richten op de ontwikkeling van nieuwe initiatieven en producten.

Meer tijd voor andere dingen

Daarnaast moet de stap terug vooral zorgen voor meer tijd. "Ceo zijn van Amazon is een grote verantwoordelijkheid en het neemt al je tijd in beslag. Als je zo'n verantwoordelijkheid heb, is het moeilijk om je aandacht op iets anders te richten", aldus Bezos.

Zijn nieuwe rol moet Bezos ook de mogelijkheid bieden om zich meer bezig te houden met onder andere ruimtevaartbedrijf Blue Origin en The Washington Post. Ook die bedrijven zijn in handen van de multimiljardair.

Heel erg rijk

Bezos stond bijna 27 jaar aan het roer van Amazon en bouwde het uit van een webshop tot een wereldwijd e-commerce-imperium. Daarnaast is Amazon ook een wereldspeler op het gebied van clouddiensten (Amazon Web Services) en streamingdiensten (Amazon Prime).

Amazon groeide onder Bezos uit tot een van de allergrootste bedrijven ter wereld. Het is zo'n 1700 miljard euro waard op de beurs. Het legde Bezos allemaal geen windeieren. Hij is een van de rijkste mensen op aarde met een geschat vermogen van zo'n 188 miljard dollar (157 miljard euro).

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van