Flinke winstmarge

Pfizer loopt binnen op coronavaccin: verwacht voor 15 miljard te verkopen

02 februari 2021 14:16 Aangepast: 02 februari 2021 14:21
Op een Engelse priklocatie wordt het vaccin van Pfizer toegediend. Beeld © AFP

Farmaceut Pfizer verwacht een topjaar te gaan draaien. Dat komt door een hele grote melkkoe die het Amerikaanse bedrijf voor zichzelf heeft weten te creëren: het coronavaccin. Dat gaat Pfizer dit jaar vele miljarden opleveren.

Dat blijkt uit de verwachtingen die Pfizer afgeeft bij de presentatie van de jaarcijfers over 2020. 

Eerste vaccin op de markt

Het Pfizervaccin was het eerste vaccin dat werd goedgekeurd in de meeste landen. In december gaven de eerste medicijnwaakhonden toestemming voor het gebruik ervan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Pfizer herhaalt: levering vaccin kan eind 2020 al beginnen

Dat leverde in het laatste kwartaal van 2020 154 miljoen dollar (130 miljoen euro) aan extra omzet op, doordat al snel de eerste vaccins werden uitgeleverd. En dat verbleekt met wat er komen gaat.

15 miljard dollar

In 2021 verwacht Pfizer voor maar liefst 15 miljard dollar (12,4 miljard euro) aan coronavaccins te gaan verkopen wereldwijd. Niet verwonderlijk: alleen de EU heeft al 600 miljoen stuks besteld. De VS heeft ook al 200 miljoen vaccins in het orderboek laten zetten.

Maar anders dan het vaccin van AstraZeneca en de universiteit van Oxford, gaat het vaccin van Pfizer niet tegen kostprijs over de toonbank. De farmaceut windt er geen doekjes om dat het een buitengewoon lucratieve business is om vaccins te maken als de hele wereld erom wil vechten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Deal na vaccinruzie: AstraZeneca levert EU toch 9 miljoen vaccins meer

De marge per vaccin zit in de 'high twenties', schrijft het bedrijf. Dat wil zeggen dat tussen de 25 en 30 procent van de vaccinomzet wordt omgezet in klinkende munt. Dat zorgt dit jaar voor een winst van zo'n 4 miljard dollar (3,3 miljard euro), voor aftrek van belastingen overigens. 

Het winstdeel dat naar het Duitse BioNTech gaat, is daar al wel van af. 

BioNTech profiteert mee

BioNTech, dat samen met Pfizer het vaccin ontwikkelde, kan dus ook een financiële klapper tegemoet zien. De bedrijven delen de winst namelijk 50-50. Ook BioNTech kan dus rekenen op zo'n 3 á 4 miljard euro extra winst.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van