Geld van de overheid

Financiële tegemoetkoming voor werkgevers die eigen teststraat optuigen

01 februari 2021 11:16 Aangepast: 01 februari 2021 11:59
Een coronateststraat. Beeld © ANP Foto

Werkgevers die hun werknemers op locatie willen laten testen, kunnen daar vanaf vandaag een tegemoetkoming voor aanvragen. Ze krijgen dan 61,06 euro per afgenomen test.

Het ministerie van Volksgezondheid heeft de regeling in het leven geroepen en er in totaal 450 miljoen euro voor beschikbaar gesteld. De regeling loopt een halfjaar en kan eventueel worden verlengd.

Geteste werknemers

De tegemoetkoming is in eerste instantie bedoeld voor bedrijven en organisaties voor wie thuiswerken niet mogelijk is. Zij krijgen geld voor het afnemen en analyseren van de testen; de testen zelf worden niet vergoed.

De aanvraag voor de tegemoetkoming kan overigens niet door de werkgevers zelf worden gedaan, maar loopt via hun arbodienst of bedrijfsarts. Zij kunnen zich hier vanaf vandaag voor aanmelden en vervolgens maandelijks factureren.

De teststraat moet altijd onder supervisie van de bedrijfsarts of een arbodienst staan. Zij verzorgen ook de communicatie van de testuitslagen, zowel naar de geteste werknemers als naar de lokale GGD. De werkgever krijgt hier geen inzicht in en mag werknemers ook niet verplichten zich te laten testen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Testen voor de deur van de baas: 'Bedrijven zijn het wachten zat'

Via de website werkgeverstesten.nl kunnen werkgevers meer informatie vinden over de protocollen, het opzetten van een teststraat, leveranciers van de hulpmiddelen en draaiboeken. De site is een initiatief van VWS, MKB Nederland en VNO-NCW.

Werkvloer veiliger

Een eigen teststraat kan met name interessant zijn voor bedrijven waar mensen fysiek moeten samenwerken, verwachten de organiserende partijen. Bijvoorbeeld in de logistiek, bij productiebedrijven en in sommige contactberoepen. 

Het voornaamste doel is om de werkvloer veiliger te maken en het coronavirus eerder op te sporen. De partijen benadrukken dat het inrichten van een eigen teststraat niet betekent dat andere maatregelen niet meer gevolgd hoeven te worden, zoals het houden van anderhalve meter afstand.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dilemma werkgever: personeel inlichten over zieke collega of niet?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van