Coronacrisis doet pijn

Weer dramatisch kwartaal Ryanair: 306 miljoen euro verlies

01 februari 2021 11:00
Beeld © Imago Stock & People GmbH

Prijsvechter Ryanair heeft, niet verrassend, weer een dramatisch kwartaal achter de rug. In de maanden oktober tot en met december werd een nettoverlies van 306 miljoen euro in de boeken gezet.

De Ierse luchtvaartmaatschappij heeft net als al zijn concurrenten zwaar te lijden onder de coronapandemie en de beperkingen die daarbij horen.

Verlies stapelt op

In het derde kwartaal van Ryanairs gebroken boekjaar werden er slechts 8,1 miljoen passagiers vervoerd. 78 procent minder dan een jaar eerder. De omzet kelderde dan ook van 1,91 miljard euro naar 340 miljoen.

Het verlies van 306 miljoen euro steekt ook schril af bij de winst van 88 miljoen euro in dezelfde periode een jaar eerder. Daarmee zet Ryanair de trend door die eerder in 2020 al werd ingezet. In de twee kwartalen hiervoor werd er al 197 miljoen euro verlies gedraaid.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit is waarom het kabinet miljarden in KLM steekt

Sterke balans

Maar anders dan bij veel andere luchtvaartmaatschappijen, kan Ryanair de storm nog wel even uitzitten. Het bedrijf heeft nog 3,5 miljard euro in kas en kan zelf nog geld ophalen bij investeerders. Het bedrijf hoeft dus niet bij overheden aan te kloppen voor noodleningen.

In karakteristieke stijl hekelt de prijsvechter dan ook de staatssteun voor grote maatschappijen als Lufthansa, Alitalia en Air France-KLM. Al maanden zegt het bedrijf dat deze steun illegaal is. Daarover verschilt het van mening met de Europese Commissie, die alle steunpakketten heeft goedgekeurd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Lufthansa lijdt 1,5 miljard verlies, bijna 700.000 euro per uur

Sowieso moet de EU het flink ontgelden. Ryanair schrijft dat de uitrol van het vaccinatieprogramma in het VK enige hoop biedt, en voegt daaraan toe: "De EU moet nu het langzame tempo van het vaccinatieprogramma versnellen."

Vierde kwartaal ook beroerd

Beleggers hoeven in ieder geval niet te verwachten dat het vierde kwartaal beter gaat worden. Inmiddels hebben veel landen weer vliegverboden ingesteld om de verspreiding van onder meer de Britse variant van het coronavirus zo veel mogelijk in te dammen.

Ryanair verwacht dan ook het jaar af te sluiten met een verlies van tussen de 850 en 950 miljoen euro.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van