Schadeclaim voor olievervuiling

Hof doet na 13 jaar uitspraak in Milieudefensie-zaak tegen Shell

29 januari 2021 07:11
Actievoerders van Milieudefensie bij het Haagse hoofdkantoor van Shell tegen olievervuiling door de oliemaatschappij in de Nigerdelta. Beeld © ANP

In 2008 begon actiegroep Milieudefensie namens vier Nigeriaanse boeren een rechtszaak tegen Shell. Het olie- en gasbedrijf is volgens hen aansprakelijk voor de schade door olielekkages van Shells dochterbedrijf in Nigeria. Vandaag is de uitspraak in de nog altijd voortslepende zaak.

De boeren eisen een schadevergoeding van Shell en willen dat het bedrijf de vervuiling in hun dorpen in de Nigerdelta beter opruimt, zodat zij weer kunnen vissen en gewassen kunnen verbouwen.

De zaak draait om lekkages van ondergrondse oliepijpleidingen en een olieput in de jaren 2004 tot 2007. Volgens de aanklagers is de beheerder van deze pijpen, Shell Petroleum Development Company of Nigeria (SPDC), verantwoordelijk voor de gevolgen. In 2013 kreeg een van de boeren gelijk van de rechter, maar zowel eisers als Shell gingen telkens in beroep.

Luchtfoto van vervuiling en illegale olieraffinaderijen in de Nigerdelta. Luchtfoto van vervuiling en illegale olieraffinaderijen in de Nigerdelta.

240 miljoen liter olie

Shell is volgens milieu-organisaties nog nauwelijks in actie gekomen om de olievervuiling op te ruimen. "De bevolking in grote delen van de Nigeriaanse rivierdelta is nog altijd aangewezen op ernstig vervuild drinkwater", concludeerden zij in juni vorig jaar.

Ook stelt Milieudefensie dat Shell in Nigeria het 'bijna onmogelijk' heeft gemaakt voor bewoners om in contact te komen met het bedrijf. Volgens de organisatie lekt jaarlijk 240 miljoen liter olie de Nigerdelta in.

Miniatuurvoorbeeld
Lees terug:

Shell voor Nederlandse rechter wegens milieuvervuiling in Nigeria

Saboteurs en oliedieven

Het bedrijf zelf ontkent aansprakelijk te zijn. Volgens Shell zijn de olielekkages het gevolg van saboteurs en oliedieven. Ook zou SPDC de gelekte olie altijd voldoende gesaneerd hebben.

Dat het moederbedrijf hiervoor voor de rechter moet komen is bijzonder. Eind 2015 besloot het gerechtshof in Den Haag dat multinational Shell in Nederland kan worden vervolgd voor olieschade van zijn dochteronderneming. Die uitspraak was voer voor juristen en destijds werd al voorspeld dat schadeclaims zouden volgen.

Het gerechtshof Den Haag doet om 11.00 uur uitspraak. Die is via een livestream te volgen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van