Wél geld voor aandeelhouders

Lampengigant Signify schrapt 700 banen, 250 in Nederland

28 januari 2021 12:01 Aangepast: 28 januari 2021 17:00
Na 2000 verdween de lampenproductie van Signify al grotendeels uit Nederland. Beeld © ANP

Verlichtingsbedrijf Signify schrapt de komende tijd meer dan 700 banen, waarvan 250 in Nederland. Volgens een woordvoerder is 'structureel ingrijpen' nodig om de veranderende marktomstandigheden als gevolg van Covid-19 het hoofd te bieden.

Volgens de voormalige lampendivisie van Philips duurt het waarschijnlijk nog een hele tijd voor het bedrijf om de klap van de coronacrisis te boven te komen. Een woordvoerder bevestigt daarmee berichtgeving door het Eindhovens Dagblad.

Ondersteunende functies

Er zullen vooral ondersteunende functies verloren gaan, bijvoorbeeld banen bij de afdeling personeelszaken. In Nederland treft de reorganisatie daardoor het hoofdkantoor in Eindhoven en de vestiging in Amsterdam.

De woordvoerder geeft verder aan dat zo'n 600 banen verdwijnen als gevolg van corona. Bij de Amerikaanse tak van Signify verdwijnen zo'n 100 banen als gevolg van een gebruikelijke efficienty-operatie. Daar gaat een fabriek dicht, en wordt de productie verschoven naar andere locaties.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

UWV: coronacrisis kost Nederland 189.000 banen

Ook zullen er plekken op de onderzoeksafdeling worden geschrapt. De regionale krant becijferde dat er bijna 10 procent van de Nederlandse arbeidsplaatsen bij Signify verdwijnen.

Opmerkelijke ingreep

De ingreep is opmerkelijk, omdat het bedrijf eerder deze maand nog aankondigde dat de resultaten in 2020 goed genoeg bleken om eerdere maatregelen terug te draaien.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Parfumerieketen Douglas sluit 500 winkels, mogelijk ook in Nederland

Medewerkers die vorig jaar vrijwillig salaris inleverden in het kader van een solidariteitsbijdrage, kregen dat geld terug. Ook kondigde Signify aan dat een eerder geschrapte dividenduitkering aan aandeelhouders toch kon doorgaan. Daarvoor werd 170 miljoen euro vrijgemaakt.

Structurele kostenbesparing

Maar omdat de uitbraak van het coronavirus een langdurig en structureel effect blijkt te hebben op de markt, kiest het verlichtingsbedrijf nu voor een structurele kostenbesparing.

In 2019 boekte Signify met 37.000 medewerkers wereldwijd een omzet van 6,2 miljard euro. Morgen presenteert de lampengigant de resultaten over het vierde kwartaal en het volledige jaar 2020.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van