Ga naar de inhoud
Elektrische auto's

Tesla maakt meer winst met verkoop emissierechten dan met auto's

Beeld © Getty

Tesla maakte in het vierde kwartaal meer omzet en winst dan in dezelfde periode vorig jaar, maar de winst komt vooral uit de verkoop van emissierechten en veel minder uit de verkoop van auto's.

Beleggers zijn teleurgesteld over de resultaten van Tesla. De koers daalde gisteren met 2 procent en in de nabeurshandel gaat er nog eens 5 procent vanaf. Dat is overigens wel nadat de koers sinds vorig jaar januari bijna verachtvoudigde.

Beleggers verwachten meer 

De nettowinst steeg over de maanden oktober tot en met december weliswaar van 132 miljoen euro tot 369 miljoen euro, maar beleggers hadden meer verwacht. Tesla verkoopt meer goedkopere modellen, zoals Model 3 en Y. De winstmarge daarop is lager.

Ook had Tesla te maken met hogere opstartkosten voor het bouwen van een nieuwe versie van Model 3. De winstmarge in het vierde kwartaal werd voor 267 miljoen dollar gedrukt door de bonus voor topman Elon Musk.

Tesla
Lees ook:
Tesla haalt doelstelling net niet, 450 auto's te weinig geleverd

Emissierechten

Nog een negatief punt is dat Tesla zijn geld nog voornamelijk verdient met het verkopen van emissierechten. In het vierde kwartaal kwam 401 miljoen dollar van de in totaal 575 miljoen dollar aan operationele winst daar vandaan.

De auto's die automakers produceren mogen gemiddeld een bepaalde hoeveelheid CO2 uitstoten. Als je hoger uitkomt, dan krijg je een boete. Omdat Tesla elektrische auto's bouwt heeft het uitstootrechten over en die verkoopt het aan concurrenten die juist te hoog dreigen uit te komen.

Vaag over 2021

Bovendien zijn beleggers niet blij met de vage vooruitzichten voor 2021. Ze hoopten dat Musk zou zeggen dat het concern aanzienlijk meer auto's zal kunnen bouwen, maar Tesla geeft geen concrete doelstelling.

"De komende jaren verwachten we met gemiddeld 50 procent per jaar te kunnen groeien, maar in sommige jaren zullen we sneller groeien. We verwachten dat dit in 2021 het geval zal zijn", aldus Tesla.

Elon
Lees ook:
Elon Musk onttroont Jeff Bezos als rijkste op aarde

Meer concurrentie

Ondertussen neemt de concurrentie voor Tesla toe, nu traditionele autoproducenten veel meer elektrische modellen op de markt brengen. De elektrische ID.3 van Volkswagen was in Nederland in november de meest verkochte auto.

Eerder deze maand maakte Renault bekend dat het veel meer inzet op elektrische modellen, met onder meer de oude, vertrouwde Renault 5 in een elektrisch jasje. Het Japanse Nissan wil over tien jaar alleen nog elektrische auto's maken.