Na geldnood en ruzies

Revolutionaire windmolen van Mega Windforce gered van faillissement

27 januari 2021 13:48 Aangepast: 27 januari 2021 15:51
Dankzij vers kapitaal hoopt Mega Windforce nu revolutionaire windmolens te bouwen. Beeld © Mega Windforce

Windmolenontwerper Mega Windforce, die de afgelopen jaren werd geplaagd door geldnood en aandeelhoudersruzies, is op de valreep gered van een faillissement. Enthousiaste geldschieters steken 1,8 miljoen euro in het bedrijf. Daarmee kan het nu eindelijk een revolutionaire as-loze windmolen bouwen.

Dat bevestigt voorzitter Marc Blom van Stichting Wervelwind, het vehikel waarin de investeerders zijn verenigd, aan RTL Z. Blom is voormalig bestuursvoorzitter van advocatenkantoor NautaDutilh en pleitbezorger van de energietransitie.

'Fantastische technologie'

"De stichting Wervelwind bestaat uit een groep advocaten, artsen en mensen uit het bedrijfsleven, die elkaar deels privé al kenden", aldus Blom. "Deze groep mensen draagt de energietransitie een warm hart toe en gelooft in het concept van Mega Windforce."

Voorzitter Marc Blom van investeerdersvehikel Wervelwind. Voorzitter Marc Blom van investeerdersvehikel Wervelwind.

Volgens Blom ('ik ben advocaat, maar ook een echte bèta-man') heeft het bedrijf uit Delft een 'fantastische technologie' voor revolutionaire windmolens ontwikkeld. Deze windmolens zouden een hoger rendement hebben, dichter op elkaar geplaats kunnen worden en minder geluid maken.

"Het is allemaal nog theorie", erkent Blom na een technische uiteenzetting. "Maar met het geld dat er nu is, kunnen we eerst een generator in het laboratorium bouwen en testen. Als dat werkt, bouwen we een klein model molen van 8 meter. Daarna willen we naar grotere molens, van 45 of 90 meter."

Ruzies en geldgebrek

Mega Windforce (MWF) werd in 2016 opgericht door twee uitvinders, twee bestuurders en een investeerder. Na een veelbelovend begin kwam de onderneming in de problemen als gevolg van geldgebrek en conflicten tussen de aandeelhouders.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ruzie bedreigt revolutionaire windmolen Mega Windforce

"Als je naar de technologie kijkt, vraag je je af waarom het bedrijf er nog niet in is geslaagd de molens te bouwen", analyseert Blom. "Maar ja, die interne ruzies stonden dat in de weg."

In de zomer van 2019 benoemde de Ondernemingskamer een externe bestuurder die het bedrijf weer op de rails moest krijgen.

Bijna failliet

Uit een maandag openbaar geworden nieuwe uitspraak van de speciale rechtbank voor ondernemingen blijkt dat de partijen ook afgelopen anderhalf jaar echter bleven kissebissen. Eind vorig jaar stond Mega Windforce uiteindelijk op de rand van een faillissement.

Uit de uitspraak blijkt dat aandeelhouders en bestuurders de afgelopen zes maanden vooral ruzieden over de vraag met welke financier het bedrijf in zee zou moeten.

"Dat is ook wel begrijpelijk", vindt Blom. "De bestaande aandeelhouders hadden ook financieringsvoorstellen ingediend. Door de uiteindelijke investering door Wervelwind zien zij hun belang sterk verwateren. Maar de Ondernemingskamer heeft nu vastgesteld dat de keuze voor Wervelwind goed is onderbouwd."

Verleden afschudden

Na de injectie van vers kapitaal trad deze maand Jos Holthaus aan als nieuwe directeur van Mega Windforce. De 74-jarige Holthaus is een ingenieur die eerder leiding gaf aan de gespecialiseerde gereedschapmaker Diamond Tools Group.

"Jos stelt nu een nieuw team samen, dat alles goed kan organiseren", aldus Blom. "Ik heb het gevoel dat het bedrijf nu het verleden van zich kan afschudden."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van