Goedkeuring AFM

Overname HEMA bijna rond, warenhuis krijgt nieuwe ceo

26 januari 2021 11:28 Aangepast: 26 januari 2021 16:06
Saskia Egas Reparaz, nu nog topvrouw bij Etos, komt de gelederen versterken bij HEMA. Beeld © Etos

De overname van HEMA door Parcom en het investeringsvehikel van de familie Van Eerd, Mississippi Ventures, komt op stoom. De nieuwe eigenaren voeren forse veranderingen door aan de top van de retailer.

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft inmiddels toestemming gegeven voor de overname, melden de overnemers. Vanuit Brussel wordt een dezer dagen een positief antwoord verwacht.

Nieuw leiderschap

Daarmee is de officiële overnamedatum hoogstwaarschijnlijk in de eerste week van februari. De opvallendste wijziging is de aanstelling van een nieuwe ceo: Saskia Egas Reparaz.

Zij geeft nu nog leiding aan drogisterijketen Etos, onderdeel van Ahold Delhaize. Parcom en Mississippi Ventures schrijven dat ze veel vertrouwen hebben in Egas Reparaz en haar leiderschap.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook haar profiel:

Saskia Egas Reparaz gaat HEMA leiden: sportieve verbinder

Goed moment

De komst van Egas Reparaz betekent ook dat de huidige ceo Tjeerd Jegen ander werk gaat zoeken. Zelf noemt Jegen de overname een 'natuurlijk moment om plaats te maken voor nieuw leiderschap'. De Parcom/Jumbo-combinatie is de vierde eigenaar van HEMA sinds hij in 2015 aan het roer kwam.

Dat vormde zijn belangrijkste overweging om te vertrekken, zegt een woordvoerder van HEMA. Ze benadrukt dat Jegens exit 'no hard feelings' kent. "Het kwam op een goed moment, in de gesprekken met de overnemers zijn er verder ook weinig woorden aan vuil gemaakt."

Egas Reparaz stapt naar verwachting nog voor de zomer in, zegt de woordvoerder. "Ze is nu officieel nog ceo van Etos, dat moet eerst worden afgerond."

Onder leiding van Jegen ging het oer-Hollandse HEMA op ontdekkingstocht buiten Europa. In Amerika en Canada bijvoorbeeld, waar het onder de naam 'HEMA Amsterdam' een samenwerking met supermarktgigant Walmart aanging. 

Expansiedrift

Ook zette Jegen in op uitbreiding naar het oosten. In de herfst van 2019 ambieerde hij nog 50 winkels te openen in het Midden-Oosten, om van daaruit op te rukken naar de stedelijke gebieden van Thailand en India. Het warenhuis is momenteel actief in onder andere Mexico en de Verenigde Arabische Emiraten.

Of de familie Van Eerd en Parcom deze expansiedrift delen, is onduidelijk maar onwaarschijnlijk. "We zullen ons nadrukkelijker richten op de thuismarkten: Nederland, België en Frankrijk", zei Jumbo-cfo Ton van Veen afgelopen oktober, toen de overname werd aangekondigd. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Deal is rond: Jumbo-familie en investeerder Parcom nemen HEMA over

Nieuwe commissarissen

Ook de Raad van Commissarissen (RvC) bij HEMA wordt opgeschud. Pieter Haas wordt nieuw aangetrokken als voorzitter. Zijn voorganger Wilco Jiskoot blijft betrokken als lid, net als Ronald van de Vis. 

Eerder deze maand werd al bekend dat RvC-lid Jan Zijderveld vertrekt. De laatste oudgediende, Dorine Wekking, is niet gevraagd voor de Raad onder de nieuwe eigenaren. 

Nieuw in de Raad zijn Ton van Veen (namens Mississippi Ventures) en Bas Becks (namens Parcom).

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van