Schadeclaim 1,6 miljoen

Fraudeurs die Ymere dupeerden, krijgen baan niet terug

26 januari 2021 11:13 Aangepast: 26 januari 2021 13:05
Projectbegeleiders dupeerden woningcorporatie Ymere. Beeld © ANP

Twee ontslagen medewerkers van een bouwbedrijf die woningcorporatie Ymere dupeerden door fraude met facturen, stapten naar de rechter om hun baan terug te eisen. De Zaanse kantonrechter maakte gehakt van hun eis.

De twee mannen stuurden veel te hoge rekeningen naar Ymere en raakten hun baan kwijt toen dat werd ontdekt. Het ontslag is niet hun enige probleem. Hun werkgever blijkt schadeclaims van respectievelijk 1,6 miljoen en 200.000 euro tegen de mannen te hebben ingediend.

Factuurfraude

De twee mannen werkten als projectbegeleiders bij bouwbedrijf Etro uit Wormerveer, dat het vastgoed van woningcorporaties onderhoudt. Daar waren zij verantwoordelijk voor het inhuren van onderaannemers. Corporatie Ymere, die 70.000 sociale huurwoningen heeft, is de grootste klant van het bedrijf.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Corporatieman ritselde sociale huurwoningen voor hennepplantages

Begin september ontsloeg Etro de werknemers op staande voet. Volgens het bedrijf was uit interne controles bij Ymere en vervolgonderzoek door Hoffmann Bedrijfsrecherche gebleken dat sprake was van fraude met facturen.

Ophoging rekeningen

De twee zouden voor persoonlijk financieel gewin facturen ten onrechte hebben opgehoogd. Ook lieten ze Ymere betalen voor werkzaamheden die ze helemaal niet gedaan hadden.

In persberichten benadrukten zowel Etro als Ymere destijds dat het bouwbedrijf de schade van de woningcorporatie zou vergoeden. Over de omvang van de schade lieten beide organisaties zich niet uit.

Baan teruggeëist

Nu blijkt dat de twee medewerkers zich niet zomaar op straat lieten zetten. In uitspraken van de Zaanse kantonrechter die gisteren openbaar werden, staat dat de twee naar de rechter stapten om hun baan terug te eisen.

Ook blijkt dat het bij de factuurfraude ging om forse bedragen. De eerste projectbegeleider, die sinds 2018 bij het bedrijf werkte, liet onderaannemers gratis zijn huis en dat van zijn zus verbouwen. Ook nam hij telefoons, andere spullen en 10.000 tot 20.000 euro aan contanten aan.

Forse bedragen

De onderaannemers verrekenden dat door hun facturen voor het onderhoud aan de woningen van de woningbouwvereniging op te hogen.

Tijdens een verhoor stelde de projectbegeleider zelf op die manier voor 75.000 tot 125.000 euro 'op projecten te hebben weggeschreven.' Etro eist van de man nu een voorschot op een schadevergoeding van ruim 200.000 euro.

Sponsoring voetbalclub

De tweede projectbegeleider, die sinds 2019 bij het bouwbedrijf werkte, zou eveneens dure telefoons hebben aangenomen. Ook zou hij onderaannemers hebben gevraagd zijn voetbalclub te sponsoren. Die betaalden de club uiteindelijk zo'n 20.000 euro.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Taakstraf voor sjoemelchauffeur die 3700 euro rekende voor ritje

Tijdens het onderzoek zei de man dat hij bij woningcorporaties niet uitgevoerde werkzaamheden in rekening bracht om zijn omzet en marges 'op te krikken' en geen slechte beoordeling te krijgen. Zijn werkgever eist nu van hem een voorschot op een schadevergoeding van ruim 1,6 miljoen.

Protest tegen ontslag

Hoewel de projectbegeleiders hun praktijken tijdens het onderzoek grotendeels toegaven, betoogden zij voor de kantonrechter dat hun werkgever ze toch niet had mogen ontslaan.

Volgens de mannen was er namelijk geen sprake van fraude, maar was hun handelswijze onderdeel van een algemene praktijk bij Etro. Hun handelswijze zou passen in de bedrijfscultuur en zijn gedoogd door de werkgever.

Ongeloofwaardig

Van die argumenten was de Zaanse kantonrechter niet onder de indruk. Hij vond het niet aannemelijk dat de praktijken gebruikelijk waren bij het bedrijf, of door de werkgever werden gedoogd.

Het ontslag op staande voet blijft daarmee in stand. Ook kunnen de mannen fluiten naar de geëiste ontslagvergoeding.

'Onvoorstelbaar'

Woordvoerster Carlijn Bekker van Etro laat weten dat het bedrijf verrast was toen de ex-werknemers naar de rechter stapten. "Het is onvoorstelbaar, maar past wel een beetje in het profiel van deze mannen."

De hoogte van de door Etro geëiste schadevergoedingen wil zij niet toelichten. "We hebben met betrokken partijen afgesproken om daarover geen uitspraken te doen."

Hoger beroep

Volgens advocaat Vincent van der Velde van de ontslagen werknemers overwegen zij in hoger beroep te gaan. "Onze cliënten vinden dat ontslag op staande voet een te zware straf is in deze zaak, mede gezien de bedrijfscultuur bij Etro en de eigen verantwoordelijkheid van het bedrijf."

Ook plaatst hij kanttekeningen bij de hoogte van de schadeclaim. "Wij hebben het gevoel dat alles nu op het bordje van deze mannen wordt geschoven."

Miniatuurvoorbeeld
lees ook:

Half miljoen aan vertrekregelingen bij woningcorporatie Ymere

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van