'Zelfreinigend'

ING ondanks witwasaffaire weer huisbankier overheid

23 januari 2021 13:49
Een filiaal van ING. Beeld © Getty

Het betalingsverkeer van de overheid wordt de komende tijd toch geregeld door ING. De bank heeft dan wel 'ernstige fouten' gemaakt met het falende antiwitwastoezicht, maar dankzij de 'zelfreinigende maatregelen' voldoet ING toch aan de voorwaarden.

Na de schikking die het Openbaar Ministerie trof met de bank vanwege de witwasaffaire, werd het contract dat ING als huisbankier had met het Rijk niet automatisch verlengd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

ING na 2020 mogelijk geen huisbankier van het Rijk meer

Minister van Financiën Wopke Hoekstra gooide de aanbesteding open en nam hierin strengere regels op, omdat de bank niet zomaar kon worden uitgesloten. 

ING moest op het gebied van duurzaamheid en maatschappelijk ondernemen goed scoren om in aanmerking te komen. De bank had uiteindelijk simpelweg de beste prijs-kwaliteitsverhouding, meldde demissionair minister Hoekstra gisteren aan de Tweede Kamer. Daardoor won ING van Rabobank.

Innen verkeersboetes

De bank blijft daardoor bijvoorbeeld het innen van verkeersboetes en het uitbetalen van studieleningen regelen. Met de runner-up wordt een 'wachtkamerovereenkomst' gesloten. Mocht het contract met ING binnen twee jaar worden beëindigd, kan het Rijk zonder nieuwe aanbestedingsprocedure een overeenkomst sluiten met de Rabobank.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zo lost Rabobank concurrent ING af als huisbankier van Amsterdam

Overigens kondigde Hoekstra in 2019 al aan dat het betalingsverkeer van de Belastingdienst tot zeker tot en met 2024 ook door ING wordt verzorgd. Het contract met de fiscus is met meer dan 250 miljoen in- en uitgaande betalingen per jaar een stuk groter dan dit contract, dat gaat om ongeveer 30 tot 35 miljoen transacties.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

ING blijft toch huisbankier van de fiscus

De bank zegt in een reactie aan persbureau ANP 'verheugd en trots' te zijn op de nieuwe overeenkomst van vier jaar. Het contract gaat begin volgende maand in en kan met nog eens vier jaar worden verlengd.

Vervolging Hamers

Dat voormalig ING-topman Ralph Hamers toch wordt vervolgd voor zijn rol in de witwasaffaire, had geen invloed op de aanbesteding. De regels schrijven voor dat alleen een eventuele veroordeling van actuele bestuurders roet in het eten zou kunnen gooien.

In 2018 trof ING een schikking met het OM van 775 miljoen euro, wegens "ernstige nalatigheid". De bank heeft niet voorkomen dat rekeningen jarenlang konden worden gebruikt bij witwassen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Voormalig ING-baas Ralph Hamers toch voor het hof in verband met witwasaffaire

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van