Ga naar de inhoud
No Time To Die

Film James Bond weer uitgesteld: 'Verkoop aan Netflix is reële optie'

Beeld © Metro-Goldwyn-Mayer

Voor de vijfde keer op rij is de bioscooppremière van de nieuwste James Bond film vanwege de coronacrisis uitgesteld. Filmstudio MGM moet nu nog langer wachten op de honderden miljoenen aan inkomsten. "MGM moet mogelijk noodgedwongen optrekken met een streamingsdienst."

Niet in april, maar in oktober dit jaar verschijnt het 25e avontuur uit de James Bond-reeks in de bioscopen. Bijna twee jaar na de oorspronkelijke release is 'No Time To Die' dan te bewonderen voor het grote publiek.

Risico van een kwart miljard

Dat is niet alleen slecht nieuws voor de fans, maar ook voor MGM. De filmstudio is grotendeels afhankelijk van de films waar 007 de hoofdrol in speelt. Ook nam het een financieel risico: aan de laatste film werd meer dan een kwart miljard dollar uitgegeven.

De vorige delen brachten miljarden dollars op. Een deel was voor de bioscopen, een deel voor MGM. 'No Time To Die'  zou naar verluidt meer dan een miljard aan inkomsten opleveren.

'Uitstel echt onvermijdelijk'

Jorrit van der Valk, oprichter van fanclub James Bond Nederland, zegt dat het uitstel 'onvermijdelijk' is. Volgens hem is het voor de filmmaatschappij belangrijk dat de film gewoon in de bioscoop te zien is.

"Dat doen ze al 60 jaar. Als ze het nu zouden uitbrengen, krijg je je financiële plaatje niet rond. Dan krijg je die enorme investering er niet uit."

Lockdowns
Netflix investeert fors in films
Lockdowns helpen Netflix niet: 52 films moeten de boel redden

Skyfall, dat in 2012 werd uitgebracht, is tot nu toe de James Bond film met de meeste inkomsten. 'No Time To Die' moest die film financieel doen vergeten.

Van der Valk: "Dat gaat je dan niet lukken als je hem midden in een pandemie uitbrengt. Skyfall leverde meer dan een miljard dollar op, dat evenaar je niet nu. Hopelijk wel in oktober."

Kip met gouden eieren

Van der Valk geeft toe dat het een steeds realistischer scenario wordt om de film te verkopen aan een streamingdienst. Geruchten daarover gaan al langer.

De kans is er zeker dat ze de film nu gaan verkopen aan Netflix, denkt hij. "MGM zit in de problemen, dus misschien gaan ze de kip met de gouden eieren slachten." 

Netflix of Amazon

Als ze echt niet anders meer kunnen, dan zouden ze kunnen kiezen voor een verkoop aan Netflix of Amazon, en tegelijk een release in de bioscopen, denk Van der Valk.

Al hoopt de fan niet dat MGM de film alleen maar aanbiedt aan een streamingsdienst. "Het is zo zonde om James Bond niet in de bios te zien. De filmbeleving in de bios is heel erg belangrijk."

007 staat garant voor avontuur en geld

Spectre (2015)

Het laatste deel dat te zien was. In dit avontuur neemt James Bond het op tegen het misdaadsyndicaat SPECTRE. De opnames verliepen rommelig. Tijdens een grote hack werd het script buitgemaakt en ook werden een aantal auto's van de set gestolen. 

Opbrengst van de film: 880 miljoen dollar.

Skyfall (2012)

De film die het meeste geld opbracht en goede recensies ontving. De gelijknamige titelsong leverde zangeres Adele zelfs een Oscar op voor beste nummer. 

Opbrengt: 1,1 miljard dollar.

Quantum of Solace (2008)

Ook deze film werd uitgesteld, al ging het hier om een half jaar. De makers hadden meer tijd nodig om de productie van dit deel af te ronden. Het was een vervolg op Casino Royale en was op dat moment de duurste Bond-film aller tijden.

Opbrengst: 590 miljoen dollar.