Oprichter Alibaba

Miljardair Jack Ma duikt weer op na bijna drie maanden radiostilte

20 januari 2021 08:40 Aangepast: 20 januari 2021 09:28
Jack Ma tijdens een speech in de Ethiopische hoofdstad Addis Ababa in 2019. Beeld © EPA

Na bijna drie maanden zonder teken van leven naar de buitenwereld is Jack Ma weer opgedoken. De Chinese internetmiljardair leek sinds eind oktober vorig jaar van de aardbodem te zijn verdwenen, maar hij verscheen vanochtend weer in het openbaar, al was het digitaal.

De oprichter van de Chinese techgigant Alibaba was te zien in een digitaal evenement waar hij 100 leraren van het platteland toesprak. Zij ontvingen een naar hem vernoemde award. Zowel de Jack Ma Foundation als Alibaba Group bevestigen dat Ma deelnam aan het videogesprek, meldt persbureau Reuters

In een opname van 47 seconden van de video kijkt Ma recht in de camera en belooft hij onder meer om de leraren op een later moment nog eens in het echt te ontmoeten. Waar de video is opgenomen is onduidelijk, Ma geeft daar ook geen tekst en uitleg over. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Alibaba-baas Jack Ma 'van toneel verdwenen' sinds onderzoek techbedrijven

Beursgang afgeblazen na kritiek

Ma's afwezigheid hield media wereldwijd maandenlang bezig. Zijn laatste publieke optreden was op 24 oktober met een speech in Shanghai, waarin hij forse kritiek uitte op toezichthouders in China. Volgens Ma heerst er een 'pandjesbazen-mentaliteit' in China en door dat risicomijdend gedrag, wordt innovatie geremd, meldde NPR in november.

De spanning die deze speech veroorzaakte, leidde ertoe dat Chinese autoriteiten de geplande beursgang van Ant Group verhinderden. Bij deze beursgang leek de financiële tak van Alibaba 35 miljard dollar op te aan halen. Daarmee zou het de grootste IPO ooit zijn geworden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Beursgang Chinese Ant Group is de grootste ooit

Afwezig op tv en Twitter

De miljardairs afwezigheid kwam aan het licht toen hij schitterde door afwezigheid in zijn eigen talentshow voor ondernemers, Africa's Business Heroes. Zijn foto werd bovendien van de site van het programma gehaald.

Ook op Twitter werd sinds eind oktober geen teken van leven meer van hem vernomen. Waarom Ma zo lang niets van zich heeft laten horen, is onduidelijk. In zijn videotoespraakje geeft hij daar geen verklaring voor. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van