'Practice what you preach'

Janet Yellen: dit betekent Bidens minister van Financiën voor Nederland

19 januari 2021 18:40 Aangepast: 19 januari 2021 18:43
Janet Yellen is door Joe Biden voorgedragen als minister van financiën. Beeld © Alex Wong/Getty Images/AFP

De voorgedragen nieuwe minister van Financiën in de VS, Janet Yellen, was eerder al topvrouw van de Fed, de Amerikaanse centrale bank. Dat is interessant, want nu kan zij het overheidsbeleid waar zij eerder voor predikte zelf in de praktijk gaan brengen. Een portret.

Joe Biden wordt morgen ingehuldigd als de nieuwe president van de VS. Hij heeft grote plannen met de Amerikaanse economie. Zo wil hij meer geld uitgeven, onder meer om de effecten van de coronacrisis tegen te gaan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Biden wil 1900 miljard dollar in Amerikaanse economie pompen

Hij wordt daarin gesteund door Janet Yellen, die hij heeft uitgekozen om zijn minister van Financiën te worden. Vier vragen over Janet Yellen.

1. Wie is Janet Yellen?

Janet Yellen heeft ook zonder haar voordracht tot minister van Financiën al een indrukwekkende carrière achter de rug. Zij studeerde economie en studeerde summa cum laude af. Yellen promoveerde aan Yale en de latere Nobelprijswinnaar Joseph Stiglitz noemde haar 'één van zijn slimste en meest memorabele studenten.'

Na haar studie doceerde Yellen aan Harvard. Het meest bekend is ze van haar werkzaamheden bij de Fed, waar ze met enkele onderbrekingen vanaf 1994 in verschillende functies in totaal 17 jaar werkte. De benoeming tot voorzitter in 2014, als eerste vrouw, was het voorlopige hoogtepunt in haar carrière. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Fed-baas Yellen gaat naar denktank Brookings

Nu wordt ze dus minister van Financiën van de VS, als eerste vrouw ooit. De senaat moet daar overigens nog wel mee instemmen.

2. Wat voor een beleid kunnen we verwachten?

Vandaag houdt Yellen een toespraak voor de Senaatscommissie voor financiën en volgens persbureau Reuters, die zegt de toespraak al te hebben, zegt ze daarin: "De rente is nu zo laag, dat het slimste dat we kunnen doen is 'groots' handelen."

Yellen staat dus vierkant achter de plannen van Biden om 1,9 biljoen dollar (1500 miljard euro) in de Amerikaanse economie te pompen om de economische gevolgen van het coronavirus te verzachten.

De Amerikaanse overheidsschuld is wel al hoog en in tegenstelling tot Duitsland en Nederland krijgt de Amerikaanse overheid geen geld toe als het leent. Het rendement op tienjaarsstaatsleningen in de VS is vanuit historisch oogpunt nu met zo'n 1,1 procent echter nog altijd zeer laag.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Amerikaanse rente nog jarenlang dicht bij 0 procent

Toen zij voorzitter van de Fed was, pleitte Yellen, net als veel andere centrale bankiers, ervoor dat de overheid de economie zou stimuleren. De centrale banken probeerden dat ook te doen, door de rente laag te houden, maar ze kunnen het stimuleren van de economie niet helemaal alleen.

Nu kan Yellen in de praktijk brengen wat zij eerder predikte, door meer te gaan uitgeven, vindt RTL Z-beurscommentator Hans de Geus. 

3. Wat merken Nederlandse bedrijven van dat nieuwe beleid?

Waarschijnlijk niet zo veel. Mogelijk hadden Nederlandse beleggers gehoopt dat door het voorgenomen beleid van Biden de dollarkoers zou stijgen. Dan zouden bedrijfswinsten in dollars omgerekend naar euro's hoger uitvallen.

Als er (veel) meer wordt geleend stijgt immers normaal gesproken de rente, waardoor de VS aantrekkelijker wordt voor buitenlandse beleggers. Zij kopen dan dollars, wat de dollar sterker (lees: duurder) maakt.

Maar Philip Marey, Amerika-econoom van Rabobank, wijst er op dat dit waarschijnlijk niet gebeurt. Sinds september is het beleid van de Fed namelijk veranderd, waardoor de officiële rente zeker tot en met 2023 dicht bij nul zal blijven. Dat heeft juist een drukkend effect op de dollarkoers.

De lage rente maakt de VS namelijk minder interessant voor buitenlandse beleggers, zeker als elders in de wereld de inflatie stijgt en de centrale banken om dat tegen te gaan de rente daar wel verhogen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Biden kan regeren en dat gaan deze Nederlandse bedrijven merken

Sommige Nederlandse bedrijven zullen wel kunnen profiteren, denkt Marey. Zo zal het stimuleren van de Amerikaanse economie leiden tot een grotere vraag vanuit de VS naar goederen en diensten. Hij denkt bijvoorbeeld aan ingenieursbureaus.

Er is in de VS immmers veel achterstallig onderhoud aan de infrastructuur en op dat terrein hebben de Amerikanen wat minder kennis dan bedrijven in Nederland.

4. En Nederlandse toeristen?

Als de waarde van de dollar niet veel wijzigt, dan zullen Nederlanders die op vakantie gaan naar de VS, of naar landen met een munt die is gekoppeld aan de Amerikaanse dollar, niet zo veel merken van het beleid van Biden en Yellen.

Je krijgt immers ongeveer evenveel dollars voor je euro's, zodat omgerekend naar onze euro producten en diensten in de VS niet duurder of goedkoper zullen worden.

En omdat de inflatie nog laag is, valt het tot nu toe ook nog wel mee met prijsstijgingen van boodschappen in de VS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van