Koers Akzo onderuit

AkzoNobel in biedingenstrijd om Finse verffabrikant Tikkurila

18 januari 2021 16:16 Aangepast: 19 januari 2021 11:16
Tikkurila is marktleider met verf in Finland, Zweden en Rusland. Beeld © Tikkurila

Verfmaker AkzoNobel heeft zich in een biedingenstrijd met het Amerikaanse PPG gestort. Inzet is de overname van de Finse branchegenoot Tikkurila. Opmerkelijk: PPG wilde eerder AkzoNobel overnemen, maar die wist die aanval toen af te slaan.

Het Nederlandse verfconcern AkzoNobel heeft een bod uitgebracht van in totaal 1,4 miljard euro (31,25 euro per aandeel) op verproducent Tikkurila. Het Finse bedrijf is ook actief in Zweden, Rusland, Estland, Letland, Litouwen en Polen. 

De omzet was in 2019 564 miljoen euro. AkzoNobel was met een omzet van 9,3 miljard euro 16 keer zo groot.

Overnamestrijd

Het is nog helemaal niet zeker dat het bod van Akzo slaagt, want er ligt al een ander bod van PPG uit de VS. AkzoNobel biedt weliswaar meer dan PPG, dat ruim 1,2 miljard euro (27,75 euro per aandeel) biedt, maar zo'n 30 procent van de aandeelhouders heeft zijn aandelen al toegezegd aan de Amerikanen. Verder staat het bestuur van Tikkurila achter het bod van PPG.

Beleggers in Tikkurila gaan er in ieder geval vanuit dat het bod van AkzoNobel wordt overtroffen. De handel lag vanochtend stil, maar is nu weer opgepakt. De koers ligt boven het bod van AkzoNobel. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit zijn de verliezers (en de winnaars) van de ingestorte olieprijs

Beleggers Akzo ongerust

AkzoNobel heeft niet alleen te maken met PPG in de strijd om Tikkurila. Mogelijk is er zelfs een derde kaper op de kust. PPG verhoogde namelijk eerder al de hoogte van het eigen bod, omdat er nog een andere speler zou zijn die ook belangstelling zou hebben.

Die mysterieuze bieder heeft echter nog geen openbaar bod uitgebracht. Het was in ieder geval niet AkzoNobel, zei topman Thierry Vanlancker van AkzoNobel.   

Beleggers zijn niet te spreken over het bod van AkzoNobel. De koers van AkzoNobel staat namelijk  zo'n 2,5 procent lager. "Ik denk dat dit wel genoeg zegt over wat beleggers van een overnamestrijd vinden", zegt Corné van Zeijl, analist bij Actiam.

'Er wordt om gevochten'

"Dit is één van de laatste spelers in Europa die nog beschikbaar is, in ieder geval van dit formaat", zegt Van Zeijl.

"PPG had het bod al eerder verhoogd, dus er wordt wel om gevochten. Ik weet niet hoe het verder gaat, dat ligt er aan hoe graag ze Tikkurila willen." 

AkzoNobel wil onderdelen verkopen

"AkzoNobel komt wel goed beslagen ten ijs", zegt RTL Z-beurscommentator Durk Veenstra. "Ze zien al dat als hun bod slaagt, ze een grote marktpositie krijgen in een aantal landen. AkzoNobel heeft al gezegd dat het dan bereid is een deel van de eigen activiteiten in die landen te verkopen."

AkzoNobel is al met het Deense Hempel overeengekomen dat dit bedrijf dan onderdelen zal overnemen.

Akzo won al eerder van PPG

Vier jaar geleden troffen AkzoNobel en PPG elkaar ook al. Toen wilde PPG AkzoNobel overnemen. Uiteindelijk werd die overnamepoging afgeslagen.

Vanlancker ontkent dat AkzoNobel nu ook biedt op Tikkurila om PPG dwars te zitten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van