Ga naar de inhoud
Uitblijven kapitaalinjectie

Geen geld voor sportwagenmaker, Spyker NV failliet

Victor Muller in een Spyker B6 Venator. Beeld © ANP

Spyker NV, het bedrijf dat jarenlang luxe sportwagens bouwde, is failliet. Van de afgelopen herfst met veel bombarie aangekondigde plannen om de autobouwer uit de as te laten herrijzen, is voorlopig niets terechtgekomen.

Het faillissement van Spyker NV is de derde in een reeks van bankroete vennootschappen rond de ooit beruchte sportwagenbouwer van ondernemer Victor Muller. Eerder gingen dochterbedrijven Spyker Events en Spyker Services al failliet.

Toekomstplannen

Met het nieuwste bankroet komt er niet per se een einde aan het bestaan van het bedrijf. Muller liet eerder tegenover RTL Z weten dat de activiteiten zijn overgeheveld naar een Engelse vennootschap. Daarmee zou de onderneming uit de as kunnen herrijzen.

Victor
Lees ook:
Victor Muller gaat Spyker opnieuw proberen groot te maken

In augustus kondigde Muller aan dat Spyker dankzij de investering van tientallen miljoenen van Russische investeerders opnieuw sportwagens kon gaan bouwen. Daarbij werd zelfs gesproken van een showroom in Monaco en een eigen raceteam.

Geen geld

Vooralsnog blijkt daarvan helemaal niets terecht te zijn gekomen. Muller laat telefonisch weten dat Spyker de destijds toegezegde miljoenen toch niet heeft ontvangen.

"Dat geld is niet gekomen. Het is niet gelopen zoals ik had afgesproken. Anders hadden we nu een leuker gesprek gevoerd."

Wedergeboorte
Lees ook:
Wedergeboorte Spyker wankelt, curatoren nog steeds niet betaald

De ondernemer bevestigt eveneens dat als gevolg van het geldgebrek alle activiteiten stilliggen.

Faillissement

Door het uitblijven van de miljoeneninvesteringen wist Muller zelfs niet de 52.000 euro op te hoesten, die hij zou betalen aan curator Willem Jan van Andel van de failliete dochter Spyker Events. Na jarenlang met beloftes van Muller aan het lijntje te zijn gehouden, vroeg Van Andel uiteindelijk het faillissement aan van Spyker NV.

Dat nieuwe faillissement moet worden afgewikkeld door curator Dennis Steffens, die geen onbekende van de autobouwer is. Steffens is ook curator van Spyker Services, dat begin vorig jaar op de fles ging. Ook in dat faillissement deed Muller talloze beloftes om schuldeisers schadeloos te stellen.

Niet voorbij

In zijn toelichting benadrukt Muller dat het failliete Spyker NV een 'lege huls' is, maar het faillissement desalniettemin te betreuren.

"Ik had enorm gehoopt dit te kunnen afwenden. Het is het allerlaatste dat ik wilde. Maar curator Van Andel had geen geduld meer. Dat kan ik me ook wel voorstellen. Aan de andere kant; hij heeft al twee jaar gewacht. Ik zie dus niet in waarom hij niet nog een week extra kon wachten."

Hoewel de aangekondigde miljoenenfinanciering niet rondkwam en de activiteiten van Spyker stilliggen, zegt de immer optimistische Muller niet op te geven. "Ik laat me hierdoor niet uit het veld slaan. Ik acht de kans dat er alsnog een investering in Spyker komt heel groot. It ain’t over till the fat lady sings."