Ga naar de inhoud
Permanent effect corona

Werknemers Unilever nooit meer fulltime op kantoor, zegt ceo

Alan Jope, topman van Unilever. Beeld © Riccardo Savi/Getty Images

De topman van Unilever, Alan Jope, denkt dat werknemers van zijn bedrijf nooit meer vijf dagen in de week naar kantoor zullen gaan. Hij streeft naar een mix van thuiswerken en op kantoor werken.

"Het lijkt erg ouderwets om vijf dagen in de week naar kantoor te gaan om daar te werken", zei Alan Jope, ceo van Unilever gisteren op een seminar, schrijft persbureau Reuters. Unilever is bekend van onder meer Magnum ijs, Knorr soep en Dove zeep.

Jope gaat ervan uit dat kantoorpersoneel in het eerste kwartaal grotendeels thuis zal werken. Daarna zal er sprake zijn van een 'hybride model', waarbij werknemers afwisselend thuis en op kantoor zullen werken.

Aan welke verdeling Jope denkt zei hij niet. Unilever reageerde niet onmiddelijk op vragen.

Tips
Zie ook:
Tips voor thuiswerken: dit moet je wel én niet doen

'Goed om collega's te zien'

Jope zei ook nog dat hij wel graag ziet dat werknemers af en toe naar kantoor komen. Doordat ze nu alleen thuiswerken is er volgens hem sprake van 'een geleidelijke erosie van sociaal kapitaal', aldus The Guardian.

Kantoorpersoneel treft elkaar immers niet meer fysiek. In fabrieken van Unilever wordt uiteraard niet thuisgewerkt.

Thuiswerken
Lees ook:
Thuiswerken vergroot kans op werkverslaving, want 'de rem is eraf'

Vier dagen werken, vijf uitbetaald

Unilever experimenteert nu al met werktijden. Zo is er een proef in Nieuw-Zeeland, waarbij werknemers vier dagen werken, maar vijf dagen krijgen uitbetaald.

De hoop is dat de productiviteit groeit. Wie slechts vier dagen werkt houdt meer tijd over voor ontspanning en zelfontplooiing en zou een vrolijker en gezonder mens moeten worden en daarmee productiever op het werk.

Niet meer Nederlands

Unilever is sinds vorige maand volledig Brits, van de twee hoofdkantoren bleef alleen dat in Londen over. Unilever vertrok overigens niet helemaal uit Nederland.

Zo blijft het hoofdkantoor van de voedings- en drankendivisie in Rotterdam. Ook is er een groot laboratorium in Wageningen. In Nederland werken 2500 mensen bij Unilever.

Angstzweet
Lees de column van Roderick Veelo:
Angstzweet Unilever is niet te harden