Warenhuis HEMA heeft voorlopig alle bestellingen bij leveranciers ingetrokken. Het gaat om bestellingen die lopen tot halverwege april. Ook heeft het bedrijf de betalingstermijn voor producten die al geleverd zijn met dertig dagen verlengd.
Dat schrijft HEMA in een brief aan de belangrijkste leveranciers in Azië, die in handen is van Trouw. Het gaat om een 'eenzijdige aanpassing' van de afspraken met de leveranciers. Volgens het bedrijf is er momenteel geen ruimte om nieuwe waren op te bergen.
"De voorraden voor december, gewoonlijk onze drukste maand, liggen er grotendeels nog", zegt een woordvoerster. "En nieuwe voorraden laten leveren die de klant nooit zullen bereiken, is géén goed ondernemerschap."
Wekelijks 10 miljoen verlies
Volgens de woordvoerster lijdt HEMA tijdens de lockdown 10 miljoen euro per week verlies. Toch zou het besluit niet zijn genomen uit geldnood. Volgens commercieel directeur Trevor Perren, die de brief ondertekende, is de capaciteit voor het verwerken van facturen onder meer flink afgenomen omdat veel mensen thuis werken.
Bij het begin van de lockdown probeerde het bedrijf haar winkels nog open te houden. Daarop werden de filialen aangemerkt als niet-essentieel en moesten ze de deuren sluiten.

Het bedrijf zal niet snel omvallen, zegt de woordvoerster. "Maar we denken wel na over de vraag: hoe dan?" In de brief belooft HEMA onder meer de online verkoop te verbeteren. Die zou beter kunnen, erkent de woordvoerster, onder meer omdat de verzending via PostNL te wensen over zou laten.
Sneeuwbaleffect
Volgens retaildeskundige Paul Moers gaat het slecht met HEMA, ook al laat het bedrijf dat niet merken. "Als je dat meldt aan je leveranciers, jaag je de onrust alleen maar aan. Hoe dan ook zullen deze maatregelen een sneeuwbaleffect hebben", zegt hij in Trouw. "Want de leveranciers produceren speciaal voor Hema, dus ze kunnen hun waren niet elders kwijt."
Vorige maand was er nog goed nieuws voor HEMA toen het bedrijf werd overgenomen door investeringsmaatschappij Parcom en ondernemersfamilie Van Eerd, eigenaar van supermarktketen Jumbo.
