Ga naar de inhoud
900 mensen eruit

Veel onduidelijk bij reorganisatie Shell, middenmanager moet vrezen voor baan

Het hoofdkantoor van Shell in Den Haag. Beeld © Harold Versteeg

De gisteren aangekondigde reorganisatie die 900 banen bij Shell in Nederland zorgt voor onzekerheid. Voorlopig blijft onduidelijk wie er moeten vertrekken, maar de pijn zit hem volgens de bonden vooral op de kantoren. Pleister op de wonde is wel dat zowel Shell als de bonden het erover eens zijn dat de ontslagvergoeding royaal te noemen is.

Het nieuws van gisteren kwam niet als een verrassing, zegt FNV-bestuurder Egbert Schellekens. "Deze aankondiging van een reorganisatie is al meer dan een half jaar oud." 

Toen werd duidelijk dat wereldwijd er ongeveer 10 procent van het personeel uit moet. Gisteren werd bevestigd dat ook in Nederland een tiende van banen komt te vervallen.

Reorganisatie
Lees ook:
Reorganisatie kost 900 banen bij Shell in Nederland

"Het zit vooral op de locaties in Den haag, Rijswijk en Amsterdam", zegt Schellekens. De kantoren dus. Volgens de vakbondsman moeten er op de productielocaties, zoals de fabrieken in Moerdijk en Pernis, niet massaal mensen uit.

Dat is ook het beeld bij vakbond CNV, zegt vakbondsbestuurder Tjeerd Orie. "In Moerdijk en Pernis zit wel wat indirect personeel, maar de grootste klappen vallen in Rijswijk en Den Haag." Bij het kantoorpersoneel en de managers dus.

Wat betekent het voor mij?

"Maar het is vervelend nieuws als je baan op de tocht staat", zegt Orie. Vooral de aanslepende onduidelijkheid is volgens hem voor het personeel lastig. Maanden geleden werd al duidelijk dat er wereldwijd 7000 tot 9000 banen zouden gaan verdwijnen, maar waar de ontslagen zouden vallen bleef ongewis.

"Het wordt dan steeds iets concreter. Maar als werknemer wil je weten wat betekent het voor mij als individu?", schetst Orie het probleem.

Shell zelf schept hier maar weinig duidelijkheid over. Een woordvoerder houdt het erop dat de reorganisatie 'bedrijfsbreed' is en wil er verder niets over kwijt. Eerder hintte topman Ben van Beurden er wel al op dat er vooral kantoor- en managementposities komen te vervallen.

Shell
Lees ook:
Shell reorganiseert: 7000 tot 9000 banen weg

"We hebben goed gekeken naar hoe we zijn georganiseerd en we vinden dat we op veel plaatsen te veel lagen in het bedrijf hebben. Er zijn te veel niveaus tussen mij, als ceo en de operators en technici op onze locaties", aldus Van Beurden in september.

Royale vergoeding

Schrale troost is wel dat zowel Shell als de bonden het erover eens dat het bedrijf een goed sociaal plan heeft, dat al jaren staat. Werknemers die moeten vertrekken hebben recht op de wettelijke transitievergoeding zoals die bestond voor 2018 vermenigvuldigd met een factor 2,65, vertelt Schellekens.

Dat betekent dat mensen die moeten vertrekken per dienstjaar 1/3 maandsalaris krijgen, vermenigvuldigd met een factor 2,65.

Bij meer dan tien dienstjaren geldt zelfs een ontslagvergoeding van een half maandsalaris per jaar. Ook weer vermenigvuldigd met 2,65.

Bovendien is de maximale vergoeding ook veel hoger dan wat er wettelijk is geregeld. Het wettelijke transitievergoeding is gemaximeerd op zo'n 80.000 euro. Ook dat is bij Shell 2,65 keer hoger. Meer dan 2 ton dus.