Kwartaalcijfers

Lockdowns helpen Netflix niet: 52 films moeten de boel redden

19 januari 2021 07:24 Aangepast: 19 januari 2021 10:48
Beeld © Getty

Terwijl iedereen dankzij de coronacrisis zeeën van tijd heeft om eens lekker te bingewatchen, gaat het toch minder goed met Netflix. Analisten verwachten dat het bedrijf flink minder winst gaat maken. Met één nieuwe film per week dit jaar probeert de streaminggigant het tij te keren.

Vanavond komen de kwartaalcijfers en analisten denken dat er onder aan de streep een stuk minder overblijft. Een winst van ruim 600 miljoen dollar (493 miljoen euro). Het kwartaal ervoor ging het om een winst van bijna 800 miljoen dollar.

De voorspelling van diezelfde analisten belooft sowieso niet veel goeds voor de kwartaalcijfers. Al drie keer op rij bleek de winst namelijk lager uit te vallen dan was voorspeld door de analisten. De laatste keer dat Netflix verraste met een hogere winst was in het laatste kwartaal van 2019.

Verder wegzakken

Beleggers lijken er ook niet gerust op. Het aandeel is sinds het begin van dit jaar aan het dalen en staat op een verlies van ongeveer 5 procent. Mochten de cijfers straks tegenvallen, kan de koers nog verder wegzakken.  

Dat de winst lager uitvalt, hoeft volgens Stan Westerterp van Bond Capital Partners niet gelijk een probleem te zijn. "Je moet niet alleen maar naar de winst kijken, die is niet zo belangrijk. Je wil als Netflix zoveel mogelijk abonnees aantrekken."

Miniatuurvoorbeeld
Netflix investeert flink

Peperdure serie The Crown niet enige abonnee-lokker voor Netflix

Meer abonnees betekent een groter marktaandeel. Dat is volgens Westerterp waar Netflix op inzet. "Zij willen zoveel mogelijk marktaandeel hebben en behouden. Daarbij gaat de kost voor de baat uit. Ze komen met eigen content, Netflix Originals, of ze kopen het in."

The Rock

Investeren doet het bedrijf veel dit jaar. Elke week komt er een eigen film uit. Red Notice is er een van, met actieheld Dwayne ‘The Rock’ Johnson in de hoofdrol.

Het is met een budget van 130 miljoen dollar de duurste uit de geschiedenis van Netflix. Dat zou voornamelijk komen door het salaris van de acteur: hij krijgt er naar verluidt 20 miljoen dollar voor.

Abonnementsprijzen 

Mocht Netflix de winst willen verhogen, dan kan dat volgens Westerterp gewoon. "Ze kunnen besluiten om de abonnementsprijzen te verhogen, dan de schiet de winst vanzelf omhoog."

Al denkt hij dat Netflix ook nog andere opties heeft. "Als ze uitgegroeid zijn, dan zijn er nog twee andere mogelijkheden om aan meer geld te komen. Ze zouden bijvoorbeeld de advertentiemarkt op kunnen. Of ze kunnen data verkopen."

Financieel gezond

De peperdure producties die op stapel staan kan de streamingsdienst betalen, ondanks dat de winst daalt. Analist Jos Versteeg van InsingerGilissen becijferde onlangs dat het bedrijf dat financieel prima aan kan.

"Ze zijn financieel behoorlijk gezond. Ze hebben 8,4 miljard dollar in kas en kunnen nog een half miljard dollar extra lenen. Dat betekent dat ze zo'n 9 miljard dollar kunnen investeren. Daarmee redden ze het wel voor twee tot drie jaar", aldus Versteeg.

Miniatuurvoorbeeld
Overzicht van de nieuwe Netflix-films

Netflix maakt lijst nieuwe films bekend

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van