Witwasaffaire bij ING

Strafonderzoek OM blijft Hamers achtervolgen bij UBS

12 januari 2021 12:36
Axel Weber (links), voorzitter van UBS, met topman Ralph Hamers. Beeld © EPA

Zolang het strafrechtelijk onderzoek van het OM naar topbankier Ralph Hamers loopt, is hij z'n baan bij UBS niet zeker. UBS-voorzitter Axel Weber vindt Hamers weliswaar heel geschikt om de bank te leiden, maar laat in het midden of dit ook zo zal blijven.

In een interview vraagt een journalist van Bloomberg aan Weber 'hoe veel vertrouwen hij heeft dat Hamers kan blijven als ceo'. "Ik ben vol vertrouwen dat hij alle kwaliteiten heeft om de baan van ceo van UBS goed uit te voeren en dat is waar we staan, er is geen verdere update", ontwijkt Weber de vraag.

Die vraag werd hem gesteld vanwege het onderzoek naar Hamers door het Nederlandse Openbaar Ministerie. In opdracht van de rechter kijkt het OM of Hamers vervolgd kan worden vanwege het gebrekkige antiwitwastoezicht van ING onder zijn bewind. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Voormalig ING-topman Hamers vervolgd om witwasaffaire

ING schikte deze zaak in 2018 voor een bedrag van 775 miljoen euro, er werden geen individuele personen voor vervolgd. Dat was niet naar de zin van activist Pieter Lakeman, die via een zogenoemde artikel 12-procedure erin slaagde om het OM te dwingen onderzoek te doen. 

Dat gebeurde na Hamers' benoeming als topman van UBS. Deze werd in februari van vorig jaar aangekondigd. Hamers is sinds november in functie. 

Schikking OM

Voor Hamers werd aangenomen, heeft de bank onderzoek gedaan naar eventuele lijken in Hamers kast, aldus Weber. De schikking van de bank met het OM was genoeg voor UBS om de kwestie als afgedaan te beschouwen. De bank heeft herhaaldelijk laten weten 'het volste vertrouwen in het vermogen van Ralph Hamers om UBS te leiden' te hebben. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

ING-topman Hamers stapt over naar UBS

Weber verwijst verder nog naar de goedkeuring die Hamers heeft gekregen van toezichthouders om bij UBS aan de slag te gaan. "Toezichthouders hebben meer middelen dan wij als bestuur om deze kwestie te onderzoeken", aldus Weber. 

Dat er met het lopende strafrechtelijk onderzoek wel iets is veranderd aan deze situatie, is vooralsnog geen reden voor de bank om op de benoeming terug te komen. 

Of iedereen binnen de bank hier hetzelfde over denkt, is overigens zeer de vraag. In december meldde Bloomberg op basis van bronnen in het bedrijf dat er zelfs gesproken zou zijn over eventuele opvolgers voor Hamers, voor als de situatie onhoudbaar zou worden. 

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van