Ga naar de inhoud
Lockdown

Horeca houdt deuren ondanks eerder dreigement toch dicht

Beeld © ANP

De horecabedrijven die eerder dreigden om op 17 januari hun deuren weer te openen, komen op dat voornemen terug. Nu de druk op de ziekenhuizen toeneemt, blijven ze toch dicht.

Het nieuwe plan is om de kroegen weer te openen als ook de winkels open mogen.

Tientallen horecabedrijven lieten begin december weten dat ze hun deuren vanaf 17 januari zouden openen voor het publiek, of dat nou was toegestaan of niet. Cafés en restaurants zijn al sinds 14 oktober verplicht gesloten en ondernemers vrezen voor het voortbestaan van hun bedrijven.

Johan de Vos, een van de initiatiefnemers en café-eigenaar in Breda reageerde in december zo:

"Het is logisch dat we het virus willen bestrijden. Maar zoals wij de afgelopen tijd zijn behandeld is schandalig. Tussen neus en lippen door worden de maatregelen steeds verlengd. We staan met de rug tegen de muur; het is of je vergunning kwijt of faillissement. Spaarrekeningen, pensioenen alles is op."

Deel
Lees ook:
Deel horeca dreigt met ongehoorzaamheid: deuren open vanaf 17 januari

Nu hebben hij en de andere horecabazen zich bedacht. 

"Uiteraard zien wij ook de penibele situatie op dit moment in de Nederlandse ziekenhuizen. Wij zijn niet blind voor de werkelijkheid", licht De Vos toe. Daarom schorten ze de actie om half januari de horecazaken te openen op.

Heropeningsplan

KHN Nederland wil wel dat 'de horeca na de huidige lockdown als een van de eerste sectoren op een verantwoorde manier haar deuren weer kan openen'.

De brancheorganisatie roept het kabinet op om zo snel mogelijk met een economisch heropeningsplan te komen voor de getroffen sectoren. Ook pleit KHN Nederland voor een steviger steunpakket voor de periode waarin ondernemen niet voor 100 procent mogelijk is.

Slimme maatregelen

"Wij zijn van mening dat met het eerder gepresenteerde slimme maatregelenplan van KHN, de horeca op een verantwoorde manier open kan", zegt KHN-voorzitter Robèr Willemsen. "Na onze vele handreikingen wordt het nu echt tijd voor het kabinet om dit sámen met de branche op te pakken."

Bij de slimme maatregelen gaat het onder meer over de terrassen die open zouden kunnen zonder problemen en het verplicht reserveren.

Dicht, open en weer dicht: dit was het turbulente jaar van de horeca

03:13

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van