Nederland krijgt er een multinational bij: Stellantis, op papier de op drie na grootste autofabrikant ter wereld. Voor de werkgelegenheid maakt het waarschijnlijk niks uit, maar voor de fiscus is het een leuke opsteker.
Afgelopen maandag gingen de aandeelhouders akkoord met de fusie tussen autofabrikanten Fiat-Chrysler en Peugeot. Het bedrijf wil zich in Nederland vestigen, onder de naam Stellantis NV. Klinkt leuk, maar wat levert het op?
Nederlands KvK-nummer
Fiat is al decennia in Nederland gevestigd, op papier in ieder geval. Maar behalve een KvK-nummer en autodealers zoals in ieder ander land waar het bedrijf actief is, leverde de aanwezigheid van het 'hoofdkantoor' van FCA N.V. de BV Nederland waarschijnlijk bar weinig op.

FCA N.V., zoals het Amerikaanse-Italiaanse bedrijf sinds 2014 officieel heet, is namelijk belastingplichtig in het Verenigd Koninkrijk, waar het ook z'n zakelijke hoofdkantoor heeft.
Dat is zo afgesproken met de Nederlandse belastingdienst, meldt FCA in het meest recente jaarverslag.
"Alleen als je echt hier gevestigd bent, kun je gebruik maken van Nederlandse verdragen. Een leeg hulsel is dan niet genoeg."
Dat laatste verbaast Peter Kavelaars, hoogleraar Fiscale Economie aan de Erasmus Universiteit, niet. "Alleen als je echt hier gevestigd bent, kun je gebruik maken van Nederlandse verdragen. Een leeg hulsel is dan niet genoeg."
Als de fusie met de Franse Peugeot Groupe op 16 januari definitief is, gaat dat veranderen, zo valt te lezen in het prospectus van het fusiebedrijf.
Autoreus met 14 merken
Dankzij de fusie ontstaat het vierde autoconcern ter wereld, na Volkswagen, Toyota en Renault-Nissan. De naam Stellantis verwijst naar 'stello', een Latijns werkwoord dat zich laat vertalen als 'verlichten met sterren'.
Het gecombineerde bedrijf is goed voor ongeveer 8,7 miljoen auto's per jaar en een omzet van bijna 170 miljard euro. Met de fusie hoopt het nieuwe bedrijf jaarlijks zo'n 3,7 miljard euro te besparen. Bij het nieuwe bedrijf werken ongeveer 400.000 mensen.
Onder de paraplu van Stellantis vallen onder meer beroemde merken als Peugeot, Citroën, Fiat, Chrysler, Jeep, Dodge, Alfa Romeo en Maserati.
Hoofdzetel
Stellantis wil Nederland als hoofdzetel voor het bedrijf, zowel juridisch als fiscaal. Een flinke verandering dus ten opzichte van het oude FCA.
Of dat ook gaat gebeuren, is nog niet zeker, zo waarschuwt het bedrijf in de prospectus. Dat is afhankelijk van waar het 'effectieve management' zit. En dat is 'highly fact sensitive', oftewel: het hangt ervan af waar de besluiten daadwerkelijk worden genomen.

Eigen kantoor
"Een brievenbus hier is niet voldoende. Ze moeten hier echt substance creëren. Daar hoort op z'n minst een kantoor bij, al hoeft dat niet groot te zijn", legt Kavelaars uit. "Maar er moeten echt mensen fysiek aanwezig zijn, en niet slechts iemand om de boel te bewaken."
Een trustkantoor is dus onvoldoende, aldus Kavelaars. "Dat wordt ook gecheckt, er moeten echt bestuurders hier wonen en er moet iets gebeuren", zegt de hoogleraar.
"Er moeten echt mensen fysiek aanwezig zijn, en niet slechts iemand om de boel te bewaken."
Of Stellantis al een hoofdkantoor op het oog heeft of personeel laat verhuizen, is onduidelijk. FCA reageert niet inhoudelijk op vragen van RTL Z, een woordvoerder verwijst naar het prospectus, waarin het bedrijf dus nog een nadrukkelijke slag om de arm houdt.
Ook in de concept-statuten voor het nieuwe bedrijf, waar de aandeelhouders maandag over moesten stemmen, is nog geen vestigingsadres ingevuld. Waarom het bedrijf toch zo graag de hoofdzetel naar Nederland wil halen, wil het ondanks herhaalde verzoeken ook niet zeggen.
"Ik ben op dit moment niet in de gelegenheid om u meer gedetailleerde informatie te geven in antwoord op uw vragen", mailt een woordvoerder.
Nederlands recht aantrekkelijk
Dat zal volgens Kavelaars vooral te maken met het Nederlandse ondernemingsrecht. "Dat is in Nederland ook heel aantrekkelijk ten opzichte van andere landen", zegt hij. "Als ze met fusies, overnames of reorganisaties zitten: dat kan hier makkelijker dan in andere landen."
"Ze zullen hier immers geen fabriek openen, en mensen op kantoor daar heb je economisch gezien vrij weinig aan."
Of het bedrijf nu wel of niet echt naar Nederland komt: voor de werkgelegenheid zal het weinig uitmaken, denkt Kavelaars. "Ze zullen hier immers geen fabriek openen, en mensen op kantoor daar heb je economisch gezien vrij weinig aan", vertelt Kavelaars. "De werkgelegenheid zit in het auto's maken: Fiatjes en Chryslers. Maar dat gaat helaas niet naar Nederland komen."
"De werkgelegenheid zit in het auto's maken: Fiatjes en Chryslers. Maar dat gaat helaas niet naar Nederland komen."
Behalve de huur van een kantoor, moet er ook op papier nog iets geregeld worden. Stellantis zal waarschijnlijk ook een nieuwe ruling willen van de Belastingdienst, waarin de afspraak is vastgelegd dat Stellantis onder Nederlands belastingrecht valt.
Of zo'n afspraak al is gemaakt, is onbekend. De Belastingdienst geeft nooit informatie over afspraken met individuele bedrijven, laat een woordvoerder weten.
Nieuwe ruling
De oude ruling zal in ieder geval van tafel moeten, legt Kavelaars uit. "En het is best denkbaar dat ze al om tafel zitten met de fiscus over een nieuwe", voegt hij toe. Dat er dan - als het bedrijf belastingplichtig wordt in Nederland - ineens de beruchte dividendbelasting betaald moet worden, zal daar weinig aan veranderen, denkt Kavelaars.

De rekening hiervoor gaat immers naar de aandeelhouders, want zij moeten deze belasting, die wordt geheven over uitgekeerd dividend, betalen. Beleggers kunnen die belasting vervolgens weer verrekenen bij hun eigen belastingaangifte.
Kassa voor de fiscus
De grote winnaar in deze is dus waarschijnlijk de Nederlandse fiscus. In 2019 keerden FCA en PSA samen grofweg zo'n 1,8 miljard euro aan dividend uit. Ruim 33 procent daarvan ging naar grootaandeelhouders, die geen dividendbelasting verschuldigd zijn.
Resteert nog een bedrag van 1,2 miljard waarover in theorie 15 procent dividendbelasting betaald moet worden. Dat is omgerekend goed voor zo'n 175 miljoen euro.
Dat bedrag zal waarschijnlijk lager zijn, want voor buitenlandse aandeelhouders wordt door allerlei belastingverdragen die Nederland heeft afgesloten vaak een lager tarief in rekening gebracht.