Ga naar de inhoud
Oplopende schulden

NVVK waarschuwt voor betalingsproblemen ondernemers

Horeca in Den Haag is dicht vanwege nationale lockdown. Beeld © ANP / Robin Utrecht

Veel ondernemers kunnen door verschillende steunmaatregelen van de overheid het hoofd voorlopig nog bovenwater houden, maar zij kunnen flink in de problemen gaan komen als de steun wordt gestopt. Daarvoor waarschuwen de Vereniging voor Schuldhulpverlening (NVVK) en de Beroepsorganisatie van gerechtsdeurwaarders (KBvG).

Dat bevestigen de organisaties na berichtgeving van BNR.

Verschillende regelingen

Voor zzp'ers en mkb-bedrijven die zijn getroffen door de crisis zijn er veel regelingen opgetuigd om door de crisis te komen. Zo zijn er de bekende subsidies, zoals de NOW-regeling en de TVL, waar ondernemers gebruik van kunnen maken om een deel van hun loonkosten van te betalen of hun vaste lasten. 

Maar lang niet alle steun is gratis. Zo hebben veel bedrijven gebruik gemaakt van goedkope bankleningen (door de overheid ondersteund), uitstel van betaling gekregen van de bank of uitstel aangevraagd voor het betalen van belasting. De vrees is dat ondernemers de financiële pijn van deze leningen nu niet voelen, maar uiteindelijk toch de rekening gepresenteerd krijgen.

Niet opeens meer verdienen

"Nu kan een evenementenbedrijf bijvoorbeeld meer evenementen inplannen om zo meer te verdienen om de schulden af te betalen", vertelt Auke Schouwstra, persvoorlichter bij de NVVK. "Maar bijvoorbeeld de kapper zal veel meer moeite hebben met het terugbetalen van deze schuld. Mensen gaan namelijk niet meer hun haar knippen."

Juli

Op dit moment blijkt trouwens nog niet dat ondernemers massaal in de betalingsproblemen zijn geraakt.

Toch verwacht Schouwstra dat dit in juli een ander verhaal zal zijn. De steunpakketten van de overheid stoppen in juli (als er geen nieuwe maatregelen komen). Dat betekent dat mensen waarschijnlijk geen uitstel of steun meer kunnen aanvragen en dat ze moeten gaan terugbetalen. En als een kleine ondernemer veel schuld heeft opgebouwd dan kan het terugbetalen lastig worden.

Steeds
Lees ook:
Steeds meer mensen met schulden: 'Vrees voor flinke golf in najaar'

Twee kanten

Wat opvallend is, is dat de NVVK al sinds maart ziet dat minder mensen beroep doen op de schuldhulp van de NVVK dan in 2019. Dit heeft volgens de woordvoerder hoogstwaarschijnlijk te maken met de steun van de overheid. "We zagen in september weer even hetzelfde niveau als in september 2019, maar in oktober zakte het alweer naar beneden", vertelt Schouwstra.

De lockdown zorgt eigenlijk voor twee kanten. Aan de ene kant zijn er de werkenden of ondernemers met een stabiel inkomen die minder kunnen uitgeven (omdat alles dicht is) en dus meer geld overhouden.

Aan de andere kant staan de partijen die last hebben van de lockdown, zoals de horeca en de evenementenbranche. Zij moeten uitstel vragen voor hun rekeningen en daardoor lopen de schulden op.

'Overheid
Lees ook:
'Overheid pakt mensen met schulden minder hard aan tijdens coronacrisis'

Verschillende signalen

Dat herkent ook Paul Otter van deurwaardersclub KBvG. Zo ziet de ene opdrachtgever dat mensen steeds meer uitstel vragen voor het betalen van hun rekeningen en maakt zich hier grote zorgen over. Terwijl de andere opdrachtgever zegt dat 2020 het beste jaar ooit was en zich vrijwel geen zorgen maakt.