'Havik' verkoopt aandelen

Miljardair Wijnand Pon volledig uit fietsgigant Accell, winst 37 miljoen

06 januari 2021 12:48 Aangepast: 06 januari 2021 13:03
De Batavusfabriek van Accell in Heerenveen. Beeld © ANP

Miljardair Wijnand Pon heeft ook zijn laatste aandelen in fietsgigant Accell, onder meer bekend van Batavus, verkocht. Aan zijn tweejarige aandeelhouderschap houdt hij een totale winst van ruim 37 miljoen euro over.

De laatste aandelentransactie blijkt uit een recente melding bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Volgens de melding verkocht Pon Holdings, het bedrijf van Wijnand Pon, zijn laatste aandelen in fietsenmaker Accell Group op 4 januari.

Het restbelang bedroeg bijna 1,33 miljoen aandelen, die ongeveer 26 euro per stuk opleverden. Daarmee bracht de laatste verkoop zo'n 33 miljoen euro in het laatje, waarvan minstens 9 miljoen euro winst.

Havik boven Accell

Met de laatste verkoop van Accell-aandelen komt een einde aan een opmerkelijke periode, waarin Pon Holdings als een havik boven de fietsengigant uit Heerenveen cirkelde.

Pon Holdings is vooral bekend als auto-importeur, maar is daarnaast actief in een aantal andere markten. Zo bezit het familiebedrijf ook een fietsdivisie, met merken als Gazelle en Cervélo en een belang in Swapfiets.

Overnamepoging

In 2017 deed Pon Holdings een poging om Accell volledig over te nemen. Met een omzet van ruim 1,1 miljard euro en 3400 werknemers in 18 landen is Accell een van de grootste fietsproducenten ter wereld. Het is onder meer bekend van merken als Sparta, Batavus en Koga.

Omdat Accell het bod te laag vond, ketste de overnamepoging af. Eind 2018 liet Pon echter opnieuw van zich horen, toen het in korte tijd een belang van ruim 20 procent in de fietsenmaker opbouwde. Destijds betaalde Pon tussen 15 en 19 euro per aandeel.

Uitverkoop

Pon is uiteindelijk ruim twee jaar grootaandeelhouder van Accell gebleven. In september liet de ondernemer weten het belang onder de 20 procent te willen brengen, omdat 'de tijd daarvoor rijp was'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Miljardair Wijnand Pon stapt af bij fietsgigant Accell

Sinds eind november bracht Pon zijn belang daadwerkelijk in rap tempo terug. Zoals nu blijkt, uiteindelijk helemaal tot nul.

Winst: 37 miljoen euro

In totaal verkocht Pon in deze periode ruim 5,35 miljoen aandelen Accell, tegen koersen rond de 26 euro. In totaal brachten de verkopen zo'n 140 miljoen euro in het laatje.

Gezien het koersniveau van de aandelen ten tijde van de aankoop, maakte Pon een winst van minstens 7 euro per aandeel. Daarmee komt de totale winst op minstens 37 miljoen euro.

Fietsindustrie sterk

Volgens een woordvoerder van Pon Holdings werden de aandelen verkocht omdat er geen noodzaak meer was om het strategische belang in Accell aan te houden. "Belangrijkste reden voor de beslissing is dat de Nederlandse fietsindustrie er sterk voor staat, na een periode waarin zowel Pon Bike als Accell goede voortgang hebben geboekt."

Wat Pon gaat doen met de 37 miljoen euro die als winst op de aandelenverkoop werd geboekt, kan de woordvoerder niet zeggen. "Daarover doet het bedrijf nooit uitspraken."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van