De cijfers over het afgelopen jaar liegen er niet om: ruim 70 procent minder passagiers maakten gebruik van Schiphol. Hoe wil de luchthaven de coronaklap te boven komen?
Vorig jaar reisden een kleine 21 miljoen passagiers van, naar of via Schiphol. Dat is 71 procent minder dan in 2019. Het aantal vliegbewegingen lag ruim de helft lager.
Voordelen behouden
Het herstel van deze forse daling laat nog wel even op zicht wachten, denkt topman Dick Benschop. "Het duurt zeker tot 2024 of 2025 voordat het oude niveau van 500 duizend vliegbewegingen weer wordt gehaald", stelt hij in zijn nieuwjaarsmanifest.
Dát deze hoeveelheid weer gehaald zal worden, daar zet hij geen vraagtekens bij. "In zijn meest simpele vorm komt het erop neer dat we de voordelen willen behouden van wat wij hebben opgebouwd, terwijl wij de nadelen - de externe effecten - aantoonbaar blijven reduceren."

Benschop wil, zegt hij ook in de online nieuwjaarsbijeenkomst, de tijd tot het vliegverkeer weer op volle kracht is gebruiken om tot 'een nieuwe politieke en maatschappelijke consensus te komen.
Voor de hele samenleving
De groei van Schiphol na de crisis in 2008 ging 'te hard' en had 'ongewenste gevolgen' voor de samenleving. Dat moet dit keer anders, vindt de topman.
"Kwaliteit moet de doelstelling zijn, niet groei. Het moet beter, duurzamer, innovatiever, met hinderbeperking en stillere, schonere vliegtuigen. We hebben niet alleen enorme waarde voor de vliegsector, maar voor de hele samenleving."
Voordat het zover is, moet reizen eerst weer 'mogen', ziet hij. "Hoe je veilig reizen verantwoord kunt invullen, dat zou centraal moeten komen te staan", aldus Benschop. "Testen en vaccineren en eventueel het inkorten van de quarantaine."
Herstel Nederlandse economie
Met een vaccinatieverklaring of een negatieve testuitslag op zak zouden we weer aan het reizen moeten kunnen. Het vrijetijdsverkeer herstelt zich naar verwachting het snelst, maar ook voor de zakelijke markt hoopt Benschop op snelle hervatting van het vliegverkeer - ondanks de enorme impuls die online vergadermogelijkheden hebben gekregen door de coronacrisis.
"Verruimde mogelijkheden voor zakenreizen zijn van groot belang voor het herstel van de Nederlandse economie", meent Benschop.

Hij krijgt tijdens de online nieuwjaarsbijeenkomst van Schiphol bijval van KLM-topman Pieter Elbers. "De zakelijke reiziger is ongelofelijk belangrijk; wij voegen voor hen netwerk toe, verbinden Nederland met de rest van de wereld."
'Overtuigd dat zakelijke reiziger terugkomt'
Op de vraag of hij niet denkt dat door de online mogelijkheden bedrijven minder snel en vaak het vliegtuig zullen pakken, antwoordt hij ontkennend. "Ik ben ervan overtuigd dat de zakelijke reiziger terugkomt, ik denk niet dat dat verkeer blijvend weg is."
Veel bedrijven zeggen misschien voortaan Zoom-meetings te houden, Elbers zegt zelf ook ontzettend veel bedrijven te spreken die elkaar juist weer in real life willen ontmoeten. "Natuurlijk geeft nieuwe technologie nieuwe mogelijkheden, en verschuiven de accenten, maar die zakelijke reiziger komt weer."