Ga naar de inhoud
15 procent groei

Volle karren: Jumbo ziet omzet fors stijgen, streeft AH waarschijnlijk voorbij

Drukte bij Jumbo, een dag voor kerst. Beeld © ANP/HH Jeffrey Groeneweg

In coronajaar 2020 steeg de omzet van Jumbo met 15 procent. Het ziet er naar uit dat Jumbo het daarmee beter deed dan de supermarkten van Ahold Delhaize in Europa, zoals Albert Heijn.

Jumbo profiteerde afgelopen jaar van de coronacrisis. Consumenten kochten meer, mede omdat de horeca was gesloten. De omzet van de supermarkten van Jumbo in Nederland en België nam met 15 procent toe tot bijna 9,7 miljard euro. 

Die omzetgroei werd mede bereikt doordat Jumbo meer supermarkten opende, onder meer in België. De omzet van de bestaande winkels steeg met 11 procent. Klanten bestelden ook meer online: een groei met maar liefst de helft tot boven de 500 miljoen euro.

'Prijs
Lees ook:
'Prijs op schap supermarkt vaak anders dan bij kassa'

Domper van 50 miljoen voor La Place

Het ging niet overal goed bij Jumbo. Zo werden de restaurants van La Place juist getroffen door de coronacrisis. Doordat de horeca een flink deel van het jaar dicht moest kelderde de omzet van La Place met 70 procent tot 50 miljoen euro.

Winstcijfers geeft Jumbo nog niet. Daarvoor is het wachten tot het jaarverslag. Vorig jaar werd dat medio februari gepubliceerd.

Beter dan Ahold Delhaize

Grote concurrent Ahold Delhaize heeft nog geen cijfers bekendgemaakt over heel 2020. Toch kan er wel een voorzichtige vergelijking worden gemaakt.

Ahold heeft namelijk al wel de resultaten over de eerste negen maanden gepubliceerd. In die periode steeg de vergelijkbare omzet bij de supermarkten in Europa met 9,2 procent. Dat is dus minder dan Jumbo. 

Helaas maakt Ahold Delhaize niet bekend hoe het met Albert Heijn ging. Albert Heijn is wel de belangrijkste supermarktketen van het concern in Europa. Naast Albert Heijn heeft Ahold nog supermarkten in België (Delhaize), Tsjechië, Griekenland, Servië en Roemenië.

Jumbo heeft 672 supermarkten in Nederland en Albert Heijn bijna duizend.

Deal
Lees ook:
Deal is rond: Jumbo-familie en investeerder Parcom nemen HEMA over

Jubileumjaar

Jumbo is pas sinds begin jaren tachtig actief met supermarkten en het kreeg pas een landelijke dekking na de overnames van Super de Boer in 2009 en Schuitema (C1000). Toch bestaat het bedrijf, dat lange tijd actief was als groothandel, dit jaar precies een eeuw.

In dit jubileumjaar denkt Jumbo de omzet naar minstens 10 miljard euro op te schroeven. Die stijging van 3,3 procent lijkt niet lastig, gezien de goede prestaties van afgelopen jaar en de nieuwe winkels die zijn geopend en nog geopend gaan worden.