Brexiteffect

Pakjes heen en weer sturen naar het Verenigd Koninkrijk is knap lastig

31 december 2020 16:04 Aangepast: 31 december 2020 16:08
Een medewerker van Royal Mail in Cardiff. Beeld © archieffoto Getty

Een pakketje sturen naar het Verenigd Koninkrijk is de komende dagen een moeilijk opgave. En pakketjes bestellen bij een Britse (web-)winkel wordt ook een stuk ingewikkelder. Welkom in een Europese Unie zonder het VK.

Bij DHL beginnen ze er voor nu even niet meer aan: het vervoeren van pakketjes van en naar het Verenigd Koninkrijk. "Het is momenteel niet mogelijk om via DHL pakketten te versturen naar het Verenigd Koninkrijk", zo laat de klantenservice van het bedrijf weten aan RTL Z. Vanaf 6 januari kan het weer. 

Luchtpost kan wel

Als je via de website toch probeert een pakket te versturen dan komen Groot Brittannië of het Verenigd Koninkrijk of Engeland, Scotland en Wales helemaal niet meer voor in de lijst van landen waar je wat naar kunt versturen.

De oorzaak volgens DHL: de lockdown in Nederland waardoor hier pakketpunten dichzijn én vooral ook de brexit. De problemen zij er vooral bij transport over de weg, via de Kanaaltunnel of met veerdiensten. Luchtpost bezorgt DHL nog wel. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Brexit: problemen in de havens verwacht

Ingewikkelder

De service tussen het VK en de EU werd voor kerst door DHL stilgelegd, vooral door de verschrikkelijke opstoppingen bij Dover en andere logistieke knooppunten. En dat het vanaf 6 januari allemaal soepel gaat verlopen weten ze ook niet zo zeker. Want met het VK buiten de EU neemt het papierwerk toe.

Royal Mail, het grote postbedrijf van de VK stopte ook met het transport maar heeft na een week stil te hebben gelegen het transport met de Europese Unie weer hervat. Het wordt allemaal wel een stuk ingewikkelder, geeft een woordvoerder toe.

Afhandeling bij Royal Mail. Afhandeling bij Royal Mail.

Naar het postkantoor

Britten die iets versturen naar de EU moeten dan douaneformulieren invullen, net als wanneer ze iets sturen naar andere delen van de wereld. Het gaat om de formulieren CN22 of CN23. "Die zijn verkrijgbaar bij het postkantoor", legt de woordvoerder van Royal Mail uit. 

De ontvanger van het pakket moet vervolgens nog BTW en afhandelingskosten betalen. In Nederland zal onder meer PostNL dat gaan innen. Volgens een woordvoerder moeten klanten daarvoor naar een afhaalpunt of ze krijgen een mail met een betaalverzoek. "De bezorger zal het nooit innen."

"We moeten brexit nog gaan ervaren."

Kosten

De hoogte van die kosten is afhankelijk van de waarde van de verzonden goederen. Ook speelt mee door wie het wordt verstuurd: particulieren of door een bedrijf.

Voor producten met een waarde tot 22 euro van buiten de EU hoeft niets betaald te worden. Bij alles daarboven gelden zogenaamde inklaringskosten en btw. Bij producten met een waard van meer dan 150 euro komen daar ook invoerrechten bij, maar tussen de EU en VK is afgesproken dat die niet worden geheven.  

Brexit ervaren

Het wordt allemaal net zo als bij zendingen uit bijvoorbeeld China of de VS, zo zegt PostNL. "We werken er achter de schermen hard aan om het goed te laten lopen."

Toch geven ze ook hier toe het spannend te vinden hoe dit gaat verlopen in de eerste tijd en of het veel extra mankracht kost. "We moeten brexit nog gaan ervaren."

Vanaf morgen. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van