Ga naar de inhoud
Boze beleggers

Cryptoplatform Etoro stopt in Nederland, gebruikers moeten verkopen

Yoni Assia, mede-oprichter en ceo van Etoro. Beeld © Getty

Cryptomarktplaats Etoro stopt in Nederland. Gebruikers van het platform waarop je in cryptomunten kunt handelen worden daardoor verplicht binnen drie weken hun crypto's te verkopen. Ook als ze daarmee verlies lijden. Het bedrijf haalde de deadline niet voor het regelen van de door toezichthouder DNB verplichte registratie.

Via Etoro kunnen beleggers cryptomunten en andere producten zoals aandelen en opties verhandelen. Deze week liet Etoro aan Nederlandse gebruikers weten dat hun accounts voor cryptohandel vanaf 23 januari zullen worden opgeheven. Dat staat in een e-mail die door RTL Z is ingezien. 

Het sluiten van accounts kan behoorlijk nadelig uitpakken voor cryptobeleggers die nu moeten verkopen en op verlies staan. Etoro verontschuldigt zich in de e-mail aan de gebruikers. 

Registratie DNB

In een schriftelijke verklaring aan RTL Z laat Etoro weten: 

"Etoro zit in het proces van registratie als cryptodienst bij De Nederlandse Bank. Totdat daar over besloten is kan eToro geen cryptodiensten meer aanbieden in Nederland. We excuseren ons voor het ongemak dat dit veroorzaakt." Verder benadrukt Etoro dat de niet-cryptogerelateerde diensten aan Nederlandse klanten gewoon doorgaan. 

Bitcoin
Lees ook
Bitcoin gaat als een speer en kost nu meer dan 23.000 dollar

Boze beleggers

Een groep gedupeerde cryptobeleggers overweegt juridische stappen. In het platform Etorosluitmijncrypto waarin ze zich op dit moment verenigen zeggen ze zwaar benadeeld te worden door het feit dat Etoro overhoop ligt met De Nederlandsche Bank. En dat ze een negatief rendement hebben op bepaalde cryptobeleggingen en dus niet graag verkopen. 

Een accountmanager van Etoro liet een klant ook weten dat er niet op gerekend moet worden dat Etoro voor 23 januari nog een overeenstemming bereikt met DNB. 

Etoro: ga maar naar de concurrent

Etoro suggereert klanten die niet van hun posities in cryptocurrency af willen om de portefeuille bij hen te verkopen en precies dezelfde portefeuille aan te schaffen bij een ander platform. Maar meldt daarbij ook dat dat geen 'advies' is.

Het bedrijf vermeldt klanten ook ook dat de de door de gedwongen verkoop ontstaande ''toepasselijke winst of het toepasselijke verlies in uw balans zal worden verwerkt." En dat het handelen van nu in lijn is met de voorwaarden waar klanten voor hebben getekend. 

Kosten van het herplaatsen van beleggingen door verkoop bij Etoro en koop bij een andere partij zijn daarbij voor de klant. 

Cyprus

Het van oorsprong Israëlische Etoro is een van de grotere cryptohandelsplatforms en bestaat al sinds 2007. Het is gevestigd in Cyprus. Wereldwijd heeft het bedrijf 13 miljoen gebruikers.

Hoeveel beleggers in Nederland geraakt worden door het stoppen met de cryptoactiviteiten in onduidelijk. Bij het platform van gedupeerde gebruikers sloten zich in de eerste anderhalve dag ruim 100 beleggers aan.

Registratie moet

Etoro had tijd genoeg om de registratie aan te vragen. In september 2019 kwam DNB met de aankondiging dat er regels zouden komen voor bedrijven die handel mogelijk maken in cryptomunten zoals bitcoins, lite, ethereum en vele anderen, benadrukt een woordvoerder van DNB. Die regels zijn nodig om witwassen tegen te gaan.

In mei van dit jaar verliep de deadline voor bedrijven om zich te registreren als leverancier van cryptodiensten. Of Etoro te laat was wil DNB niet zeggen omdat het geen uitspraken doet over individuele aanvragen.  21 november moest de registratie binnen zijn om volgend jaar verder te kunnen. . 

De
Bekijk ook:
De zin en onzin van bitcoin

'Nederland streng'

Volgens crypto-expert Madelon Vos zullen meer cryptobedrijven hun activiteiten in Nederland binnenkort moeten staken omdat ze de registratie bij DNB niet rond hebben. "48 partijen hebben het aangevraagd. Er zijn er 15 geregistreerd nu." 

Het wordt cryptoplatforms niet makkelijk gemaakt in Nederland, zegt Vos. "Nederland is er veel strenger op dan andere landen als Duitsland bijvoorbeeld. Ook de kosten van de registratie zijn onduidelijk. En je kunt je afvragen of deze registratie, eigenlijk een vergunning, wel bij DNB moet plaatvinden of bij de Autoriteit Financiële Markten".   

Bron: RTL Z