Tikje negatief

Vertrouwen in de industrie is coronadip bijna te boven

28 december 2020 07:17
De bouwindustrie zag het in december weer een stukje zonniger in. Beeld © ANP Foto

Het gaat de goede kant op met het producentenvertrouwen in Nederland. Ondanks de tweede lockdown en het niet-afnemende aantal coronabesmettingen zien ondernemers in de industrie de nabije toekomst bijna weer positief in.

Het cijfer voor het producentenvertrouwen verbeterde van -3,8 in november tot -0,4 in december, blijkt uit cijfers van het CBS. De verbetering zette zes maanden geleden al in. Alleen oktober liet een dip zien.

Een stand boven nul geeft aan dat er meer optimisten zijn dan ondernemers die het somber in zien.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Coronadip? Ondernemers in de industrie zien het iets zonniger in

Het producentenvertrouwen wordt gemeten door ondernemers te vragen naar drie zaken: hun oordeel over de voorraad (als die te groot is, dan is dat een slecht teken), hoe ze aankijken tegen de orderpositie (dus of er genoeg werk is) en de verwachte bedrijvigheid voor de komende drie maanden.

Te klein voor de tijd van het jaar

Vooral dat laatste oordeel verbeterde in december. Er zijn meer ondernemers die verwachten dat hun productie de komende drie maanden zal toenemen dan ondernemers die een afname van de productie voorzien.

Ook het oordeel over de voorraad eindproduct was in december positief. Ondernemers zijn nog wel negatief over hun orderpositie, die vinden ze te klein voor de tijd van het jaar.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Chinese economie is coronadip alweer te boven

Opvallend optimistisch

In vrijwel alle branches nam het ondernemersvertrouwen toe. Ondernemers in de hout- en bouwmaterialenindustrie waren het meest positief, de waarde van hun vertrouwen steeg van bijna 3 naar ruim 11. 

Opvallender nog is het toegenomen optimisme in de textiel- en kledingindustrie. Het cijfer steeg daar van -4 in november naar 8,1 in december. 

Het gemiddelde ondernemersvertrouwen van de afgelopen twintig jaar is overigens 0,3.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Economie flink hersteld, maar tweede golf zorgt voor nieuwe terugval

Vertrouwen bij de oosterburen

Bij het grotere vertrouwen van Nederlandse ondernemers in de industrie scheelt het ook dat het vertrouwen van hun Duitse collega's in november voor de achtste maand op rij steeg.

Duitsland is van oudsher een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van