Schrale kerst

Toch geen bonus voor wajongers bij Albert Heijn

24 december 2020 13:51 Aangepast: 24 december 2020 15:42
Vakkenvuller in de Albert Heijn. Beeld © ANP

Slecht nieuws voor jongeren met een arbeidsbeperking – zogenaamde wajongers - die bij Albert Heijn werken. Zij krijgen toch geen bonus. De rest van het Albert Heijnpersoneel heeft deze maand wel een extraatje gehad voor het harde werk in dit coronajaar.

Het is lastig voor supermarkten om wajongers een bonus te geven. Elk extraatje wordt namelijk direct gekort op de uitkering. Staatssecretaris Bas van ’t Wout (Sociale Zaken) wees werkgevers er begin deze maand op dat ze toch een bonus kunnen geven, als ze gebruik maken van de werkkostenregeling.

Albert Heijn zegt dat dit voor het bedrijf geen passende oplossing is, omdat de ruimte die deze regeling biedt altijd al wordt gebruikt voor secundaire arbeidsvoorwaarden. Afgelopen weken heeft de supermarktketen nog gezocht naar andere mogelijkheden om wajongers een bonus te geven, maar dat heeft niets opgeleverd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Duizenden jongeren met beperking kunnen tóch bonus krijgen: 'Eindelijk erkenning'

Jumbo

De enkele honderden wajongers die in dienst zijn bij supermarktketen Jumbo kunnen wel op een extraatje rekenen. Net als hun collega’s hebben ze een verrassingspakket gekregen als dank voor het harde werk dit jaar. Jumbo heeft daarbij inderdaad gebruik gemaakt van de werkkostenregeling, laat het bedrijf weten.

Het ministerie van Sociale Zaken wijst er op dat de bonus ook in januari kan worden uitgekeerd, als de ruimte voor dit jaar al volledig is gebruikt. Bovendien veranderen in 2021 de regels voor wajongers, waardoor ze een deel van extraatjes die ze verdienen mogen houden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gehandicapte mag werkbonus nog steeds niet houden, Kamerleden boos

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Licht verstandelijk gehandicapte Jan (32) wordt overstelpt met giften: 'Tranen in m'n ogen'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van