Aan de touwtjes trekken

Chinese overheid laat zien wie de baas is met onderzoek naar Alibaba

24 december 2020 13:28 Aangepast: 24 december 2020 16:44
Beeld © European Press Agency (EPA)

De Chinese overheid gaat onderzoeken of techgigant Alibaba misbruik maakt van zijn sterke marktpostitie. Dit onderzoek wordt waarschijnlijk gestart om te laten zien wie nou echt de baas is in China.

Volgens de Chinese staat schendt Alibaba, in Nederland vooral bekend van webwinkel AliExpress, de mededingswet. Het bedrijf zou het onmogelijk maken om producten op twee verschillende websites te verkopen. Zodra je voor Alibaba kiest mag je product nergens anders verkocht worden, staat in de aanklacht. 

Alibaba maakt veel producten niet zelf en koopt ze ook zelf niet in, maar is eigenlijk een online marktplaats zoals bijvoorbeeld ook Bol.com en Amazon dat zijn.

Ook financiële tak onder de loep

Ook het dochterbedrijf Ant Group, de financiële tak van Alibaba, moet waarschijnlijk gesprekken gaan voeren met de Chinese staat over strengere regels voor hun diensten.

Of er echt een officieel onderzoek gestart wordt naar de Ant Group is nog niet bekend.

Wie is de baas?

Grote vraag is of Alibaba echt op de korrel wordt genoemen door Peking vanwege concurrentieverstoring. "Je weet het nooit precies met de Chinese overheid", zegt Frans-Paul van der Putten, onderzoeker bij het Clingendael Instituut. "Maar ik vermoed wel dat hier twee dingen bij elkaar komen."

Aan de ene kant gaat het over wie nou eigenlijk de baas is in China. "De techgiganten, zoals Alibaba, zijn ontzettend groot geworden in China. Dit zijn private bedrijven", zegt Van der Putten.

Niet in handen van de staat

"Alibaba is geen staatsbedrijf, maar heeft wel een belangrijke positie in de maatschapij gekregen." De Chinese overheid laat met dit onderzoek zien dat Peking de macht heeft en niet de techbedrijven, zegt hij. 

Daarnaast kan het ook zomaar eens een vergeldingsactie zijn voor een speech die Jack Ma, mede-oprichter en voormalig ceo van Alibaba, een maand geleden gaf. "In een toespraak heeft Ma destijds aangeven dat het financiële systeem moest veranderen", vertelt Van der Putten.

President Xi Jinping en de Communistitsche partij waren niet blij met deze toespraak van Ma.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Techreus Alibaba stelt groei naar beneden bij, onzeker over economie

Gevolgen

Als Alibaba veroordeeld wordt voor het misbruiken van de marktposititie, dan kan er een flinke boete volgen. "Die boete is niet het grootste probleem. Dat kan Alibaba prima betalen", vertelt Van der Putten.

"Het probleem zit erin of er dan nog meer stappen vanuit de overheid komen", zegt hij. De Chinese overheid kan veel invloed hebben op de bedrijven

De gecancelde beursgang van Ant-Group is een goed voorbeeld van de macht van Peking.

Een maand geleden wilde Ant-Group naar de beurs. Dit zou waarschijnlijk de grootste beursgang ooit zijn. Die plannen werden een paar dagen voor de beursgang geblokkeerd door de Chinese overheid omdat  Ant-Group niet aan alle regels zou voldoen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

China wil zijn macht uitbreiden met digitale munt

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van