Uitstel kost 8 miljoen

Kabinet puzzelt nog maandje extra op reiskostenvergoeding

23 december 2020 12:48 Aangepast: 23 december 2020 12:55
Staatssecretaris Hans Vijlbrief (D66) van Financiën. Beeld © ANP

Niet naar kantoor, maar toch de vaste onbelaste reiskostenvergoeding ontvangen. In het afgelopen jaar gedoogde het kabinet dit, maar het zit er dik in dat hier een einde aan komt. Een definitieve beslissing daarover heeft het kabinet wel een maandje voor zich uitgeschoven, tot 1 februari 2021.

Sinds de uitbraak van het coronavirus is het kabinet coulant geweest als het gaat om het betalen van de vergoeding voor woon-werkverkeer van werknemers. Die mag de werkgever onbelast uitkeren aan werknemers, maar dan moeten er wel reiskosten gemaakt worden. Anders is er sprake van verkapt loon, waar loonbelasting over betaald moet worden.

Maand uitstel

De coulance gold oorspronkelijk tot het einde van dit jaar, maar omdat de coronacrisis nog niet is bezworen, gunt het kabinet bedrijven een maand uitstel. Dat kost de schatkist naar schatting 8 miljoen euro aan gederfde belastinginkomsten. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Thuiswerken blijft, dus willen werkgevers af van de reiskostenvergoeding

"Er verandert veel aan hoe we werken, hoe zit het met een thuiswerkvergoeding bijvoorbeeld? Daar willen we in samenhang naar kijken", verklaart een woordvoerder van staatssecretaris Hans Vijlbrief (Financiën, D66) de vertraging. 

Goed nieuws of pech

Het uitstel is goed nieuws voor werknemers van bedrijven die de regeling nog niet hadden afgeschaft. Voor werknemers van bedrijven die het zekere voor het onzekere hadden genomen is het juist slecht nieuws. Want lang niet alle bedrijven hebben al een thuiswerkvergoeding in het leven geroepen, als tegenhanger voor de reiskostenvergoeding.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kabinet breidt coronasteun uit wegens nieuwe lockdown

Wat daarin meespeelt is dat een andere versoepeling van een belastingregel wel is beëindigd. Het gaat om de werkkostenregeling. Die houdt in dat werkgevers onbelast zaken aan de werknemer kunnen geven waar deze ook privé voordeel van kan hebben. Denk aan gereedschap, meubilair of een pc. 

Tot de coronacrisis mochten werkgevers 1,7 procent van het loon onbelast schenken, dat werd verhoogd naar 3 procent. Handig, voor werkgevers die hun personeel willen helpen een thuiswerkplek in te richten. Maar dat is nu dus weer teruggedraaid.

VNO-NCW houdt moed

Werkgeversorganisatie VNO-NCW hoopte dat het kabinet deze verruiming ook langer in stand zou houden, maar dat is vooralsnog niet het geval. Toch geeft de lobbyorganisatie de moed nog niet op, laat een woordvoerder desgevraagd weten. "We blijven erover in gesprek met het kabinet."

Of de wens van de werkgevers vervuld zal worden is de vraag. Maar 'we zullen er vast nog wel naar kijken', aldus de woordvoerder van het ministerie van Financiën. 

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van