Ga naar de inhoud
In de aanbieding

Apple-topman Cook weigerde gesprek met Musk over overname Tesla

Beeld © ANP

Miljardair Elon Musk wilde dat Apple zijn bedrijf Tesla over zou nemen toen het maar niet lukte met de bouw van de Model 3. Die hulp kwam niet. Volgens Musk weigerde topman Tim Cook om er überhaupt over te praten.  

"Tijdens de donkerste dagen van het Model 3-programma, heb ik contact gezocht met Tim Cook om de mogelijkheid te bespreken dat Apple Tesla zou overnemen. Hij weigerde dat gesprek", tweette Musk gisterenavond

Musk voegt toe dat Tesla op het moment van de uitnodiging maar een tiende waard was van de huidige beurswaarde. Een aandeel Tesla kost nu 640 dollar. Wanneer Musk Cook benaderde met het plan, schrijft hij er niet bij. Tot eind 2019 was de koers van het bedrijf nooit hoger dan 90 dollar.  

Worsteling met Model 3

Musks toenaderingspoging zal vermoedelijk in 2018 zijn geweest, toen Tesla worstelde om de productie van de Model 3 op gang te brengen. Door problemen met de fabricage van het goedkoopste model van Tesla kregen klanten hun nieuwe aankoop veel later dan beloofd. 

Tesla
Lees ook:
Tesla Model 3 dit jaar niet meer naar Nederland

In 2019 waren die problemen overigens nog niet helemaal verholpen. In maart van vorig jaar schakelde Musk ál het personeel in om te helpen bij het afleveren van auto's. 

Explosief tweetje

Of Musks verzoek aan Cook in verband staat met z'n beruchte tweet op 7 augustus 2018, is niet duidelijk. De excentrieke miljardair veroorzaakte een flinke koersstijging nadat hij tweette dat hij overwoog om Tesla van de beurs te halen. 

Musk
Lees ook:
Musk 'overweegt Tesla van beurs te halen', aandeel schiet omhoog

Mede vanwege de toevoeging dat de financiering hiervoor rond was, steeg de koers flink. De Tesla-topman kreeg de Amerikaanse beurswaakhond SEC achter zich aan, vanwege koersmanipulatie. 

Beurskoers door het dak

Inmiddels gaat het heel erg goed met Tesla op de beurs. Het bedrijf is inmiddels ruim 600 miljard dollar waard, omgerekend bijna 500 miljard euro. Ter vergelijking: de beurswaarde van autoreus Volkswagen is nog geen 80 miljard euro.