Nationale veiligheid

Bedrijven in vitale sectoren beter beschermd tegen ongewenste overnames

18 december 2020 19:19 Aangepast: 18 december 2020 19:24
Beeld © ANP

Het kabinet gaat de activiteiten rondom Nederlandse bedrijven die belangrijk zijn voor de economie beter controleren. Om de 'nationale veiligheid te beschermen' komt er een wet om investeringen in en fusies en overnames van zulke bedrijven te blokkeren.

Van de zomer kwam minister Eric Wiebes van Economische Zaken al met een voorstel, dat is nu aangenomen door de ministerraad. Het besluit is van toepassing op bedrijven die vitale processen en infrastructuur leveren, denk bijvoorbeeld aan telecombedrijven, olievoorziening en betalingsverkeer.

Het gaat ook om ondernemingen die hoogwaardige, gevoelige technologie aanbieden zoals chipmachinebouwer ASML.

Miniatuurvoorbeeld
Raad van State eerder kritisch

Kabinet wil stem bij telecomovernames, Raad van State kritisch

Bureau Toetsing en Investeringen

Een speciaal onderdeel van het ministerie van Economische Zaken gaat zich over de strategische bedrijven ontfermen. Het Bureau Toetsing en Investeringen gaat controleren of een activiteit risico oplevert voor de nationale veiligheid.

Dat kan een wijziging van zeggenschap zijn (een buitenlandse partij neemt een meerderheidsbelang bijvoorbeeld) of doordat iemand van buiten op een andere manier invloed uitoefent op een bedrijf of belangrijke toeleverancier.

Als er risico's worden gezien, dan kan het Bureau aanvullende eisen opleggen of in het uiterste geval de activiteit verbieden. 

Miniatuurvoorbeeld
De VS en China strijden om technologie ASML

ASML is 'speelbal' in handelsoorlog VS-China: dit is er aan de hand

Terugwerkende kracht

De toetsing gaat in sommige gevallen met terugwerkende kracht plaatsvinden: al vanaf 2 juni van dit jaar. Op die manier wil het kabinet voorkomen dat kopers nog snel hun slag slaan voordat het wetsvoorstel in werking treedt.

De wet kan op brede steun in de Kamer rekenen. Begin dit jaar deden regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie samen met oppositiepartij PvdA een oproep aan het kabinet om bedrijven beter te beschermen tegen ongewenste investeringen. Zij vrezen dat bedrijven die het zwaar hebben tijdens de coronacrisis een makkelijke overnameprooi zijn voor Amerikaanse of staatsgesteunde Chinese bedrijven.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van